IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводът на Ford в Кьолн отново ще работи със съкратено работно време

През следващата седмица производството на Fiesta във фабриката ще бъде спряно заради липсващи части от Украйна

17:15 | 01.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Поради затруднения с доставките автомобилният производител Ford отново ще свие производството си във фабриката в Кьолн. Говорителка на Ford заяви в петък, че за следващата седмица е поискано съкращаване на работното време и че след това производството на модела Fiesta ще бъде спряно. Тя не посочи никакви конкретни причини.

Според Bild обаче причината се крие във факта, че доставчик от Украйна не може да достави поръчаните части заради войната. Преди всичко става дума кабелните снопове. Освен това чиповете от Азия продължават да бъдат дефицитна стока. Заради този дефицит и през миналата година автомобилната компания трябваше няколко пъти да спира производството.

Тази седмица производственият персонал на Fiesta в Кьолн работеше на съкратено работно време в продължение на три дни. Това ще продължи през цялата следваща седмица. След това ще има две седмици великденска ваканция и заводът няма да произвежда Fiesta, а на 25 април производството на модела може да бъде възобновено, предава DPA.

Кьолн е европейското седалище на американския производител на автомобили. Освен за производството на колите фабриката е важна и като развоен център. Една трета от 14 800-те служители на Ford в Кьолн работят в производството на малкия автомобил Fiesta. В дългосрочен план то ще бъде преустановено, тъй като Ford иска да премине изцяло към електрически автомобили. За тази цел през следващите години компанията ще инвестира 2 млрд. долара (1,8 млрд. евро) в завода.

VW, BMW и Mercedes-Benz бяха принудени да намалят производството в своите германски фабрики, тъй като доставките на кабели, произведени в Украйна, бяха преустановени.

Производствените нарушения се пренесоха и в други страни от Източна Европа, тъй като много от местните украински работници се връщат в родината си, за да я зашият.

Засегнати са доставчици от Полша, Чехия и Словакия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още