IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводът на Tesla в Германия се отлага за догодина

Създаването на места производствена база в Европа беше една от топ инициативите на компанията за тази година

17:38 | 02.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Заводът на Tesla край Берлин няма да започне производство до края на януари догодина заради забавяния, засягащи производството на батерийни пакети, съобщава специализираното германско списание Automobilwoche, цитирайки неназовани източници, близки до компанията.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск е дал на екипа, отговарящ за завода, още шест месеца, за да завърши проекта, става ясно от публикуван в неделя доклад. Tesla не е коментирала информацията за момента, отбелязва Bloomberg.

Създаването на местна производствена база в Европа и изграждането на нов завод в Тексас бяха сред топ инициативите на Tesla за тази година. Без коли, излизащи от Германия, компанията ще бъде ограничена на фона на експлозивен растеж на продажбите на електромобили на конкуренти начело с Volkswagen.

Миналата седмица Мъск заяви, че Tesla е на една година до 18 месеца от обем на производство на следващо поколение батерийни клетки, които компанията опитва да произвежда в заводите си. Макар че Tesla произвежда батериите в Калифорния, главният изпълнителен директор предупреди за затруднения за пласирането им на пазара.

„Повишаването на производствения процес е много по-трудно от доказването на нещо в лаборатория“, каза Мъск но време на европейска батерийна конференция през ноември м. г.

По-плътните и обемни клетки 4680, кръстени на диаметъра им от 46 мм и височината им от 80 мм, все още до голяма степен са недоказани. Те може да са по-трудни за производство и уязвими към прегряване, коментира Ясуаки Такамото, ръководител на отдела за батерии за електромобили в Panasonic, която работи по клетките с дългогодишния си партньор.

Наред с вътрешните проблеми с батериите Tesla е изправена пред административни забавяния.

Компанията уведоми местните власти миналата седмица, че ще направи промени в приложение, което трябва да бъде одобрено преди да може да започне производство. Макар че проектите на място са в напреднала фаза, екологични групи възразиха срещу използването на водата и заплахите за дивата природа, забавяйки процеса по одобрение на проекта.

При обявяването на резултатите си на 26 април Tesla съобщи, че производството на автомобили в германския й завод е напът да започне в края на 2021 г. Няколко седмици по-рано компанията информира, че заводът ще бъде готов през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още