IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Значителен срив на германската автомобилна продукция

През втората половина на 2018 г. производството е спаднало със 7,1% спрямо първата половин година

16:50 | 09.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Производство на Volkswagen във Волфсбург. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Производство на Volkswagen във Волфсбург. Снимка: Ройтерс

Германските автомобилни производители не се справят добре с бизнеса си в последно врме.  Германската автомобилна индустрия е отбелязала значителен спад в производството през последната година. По данни на Федералната статистическа служба от вторник производството на моторни превозни средства и части за моторни превозни средства е спаднало през втората половина на 2018 г. със 7,1% спрямо първата половин година при календарно и сезонно изгладени условия.

За сравнение: в целия производствен сектор в Германия продукцията намалява с 2,0% за същия период. Ако се изключи автомобилният сектор, то спадът би бил само от 0,9%.

Според националната статистика през 2016 г. автомобилната индустрия е постигнала икономическа продукция от 134,9 млрд. евро - дял от 4,7% от общата брутна добавена стойност на Германия.

Една от причините за спада в производството през миналата година е преминаването към новия стандарт за тестване на отработени газове WLTP. Той ще важи за всички нови автомобили в ЕС от септември. Въпреки това много производители на автомобили не успяха да се справят със сертифицирането на превозните средства и от септември пазарът на нови  автомобили в целия ЕС започна да спада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още