IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звено на Intel планира да създаде автономни коли за широкия пазар до 2025 г.

Mobileye, която разработва технологии за самоуправляващи се автомобили, очаква да пусне първите роботаксита с четвърто ниво на автономност през 2022 г.

21:30 | 11.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Faisal Al Nasser/Bloomberg</em></p>

Снимка: Faisal Al Nasser/Bloomberg

Израелската дъщерна компания на американската технологична корпорация Intel Corp. Mobileye NV използва бизнеса с чипове на компанията-майка, за да създаде лазерни сензори, които ще направят автономните автомобили достатъчно евтини, за да привлекат вниманието на купувачите на дребно до 2025 г., съобщава Bloomberg. 

Базираната в Йерусалим компания, придобита от Intel през 2017 г., разполага с около 80% от глобалния пазар за оптични системи за подпомагане на водачите на превозни средства. Тя се опитва да изгради пълен комплект от сензори за автономни коли, включително радар и скъпи лазерни сензори, известни като лайдар, които Mobileye планира да произвежда, използвайки чиповете на Intel.

В момента подразделението на Intel произвежда технологии за автомобили, които подпомагат водачите по време на шофиране. Компанията се разраства бързо и нейната технология намира широко разпространените на фона на глобалното пренасочване на автомобилната индустрия към автономни превозни средства.

Но този бизнес все още е много малка част от Intel, която отчита годишни продажби от 72 млрд. долара миналата година.

Главният изпълнителен директор на Intel Боб Слоун похвали усилията на звеното и го посочи като пример за това как производителят на чипове се диверсифицира спрямо пазара на персонални компютри.

За да увеличи своето значение в рамките на Intel, Mobileye ще трябва да създаде продукти, които могат да бъдат използвани в десетки милиони нови автомобили и да донесат приходи в размер на милиарди долара.

Автомобилни производители като General Motors Co., BMW AG и Nissan Motor Co. разчитат на технологията на Mobileye за подпомагане на водачите, коментира Сам Абуелсамид, старши анализатор в Guidehouse Insights.

Mobileye смята да развие своя бизнес с технологии за автономни коли още през 2022 г., когато планира да продаде първите си системи от четвърто ниво на автономност на търговски оператори на роботаксита и да ги инсталира в собствения си автопарк от самоуправляващи се превозни средства.

Компанията е сключила споразумение с Volkswagen AG и Champion Motor Group Inc. за разполагане на роботаксита в Тел Авив. При тях Mobileye ще използва лайдар, създаден от Luminar Technologies Inc., която миналия месец стана публична.

По-дългосрочните планове на подразделението на Intel за превозни средства обаче не включва Luminar. Вместо това Mobileye предвижда използването на различна лазерна технология, която се намира все още в процес на разработка, наречена FMCW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още