IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звеното на Evergrande за електромобили ще набира средства чрез продажба на акции

Evergrande NEV цели да използва средствата, за да стимулира производството на електрически автомобили, което вече беше забавено до 2022 г.

13:15 | 10.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното за електрически автомобили на китайската строителна група China Evergrande Group планира да набере 500 милиона хонконгски долара (64 млн. щатски долара) от продажба на акции, които ще бъдат използвани за дълго забавяното производство на превозни средства, съобщава Bloomberg. 

Цената на акциите на Evergrande NEV достигна стойност от 2,86 хонконгски долара при затварянето на редовната търговия в Хонконг. Това е далеч от рекорда от 72,25 хонконгски долара, отчетен през февруари, преди компанията майка да изпадне в дълбока дългова криза.

Evergrande NEV беше един от най-ценните активи в империята на основателя на Evergrande Хуей Ка Йен и потенциален източник на средства в подкрепа на строителния бизнес.

Но още през септември звеното предупреди за сериозен недостиг на парични средства, заявявайки, че е спряло плащането на част от оперативните си разходи и на някои доставчици, будейки опасения, че няма да може да стартира търговско производство на своите електрически автомобили.

Малко вероятно е набирането на средства да окаже голямо положително влияние на производствените планове, като се има предвид, че Evergrande NEV е изгорила кеш на стойност 130 млн. долара през първите шест месеца на годината, отчитайки загуба от 742 млн. долара.

В края на октомври компанията майка обяви, че производството на електрически превозни средства ще се превърне в основен бизнес за дружеството в рамките на десетилетие. Председателят на Evergrande Хуей Ка Йен заяви, че планира да ограничи операциите с недвижими имоти, за да се съсредоточи върху автомобилите, използващи нов вид енергия.

Първата електрическа кола на компанията Hengchi ще започне да се произвежда в търговски обеми във фабриката на Evergrande NEV в Тиендзин в началото на следващата година. През август концернът предупреди, че може да се наложи да отложи масовото производство освен ако не си осигури повече капитал в краткосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още