IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звеното на VW Traton ще инвестира 1,6 млрд. евро в електрически камиони

Инвестициите в конвенционални технологии ще бъдат редуцирани през 2025 г. до по-малко от една пета от общите средства за разработване на нови продукти

18:12 | 22.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Базираното в Мюнхен дъщерно дружество на германската автомобилна група Volkswagen Traton, което разработва тежкотоварни превозни средства, ще инвестира 1,6 млрд. евро до 2025 г. за научноизследователска и развойна дейност в областта на електромобилите, съобщава Handelsblatt. Сумата е с 600 млн. евро повече спрямо първоначално предвидената инвестиция, обяви компанията в понеделник. 

От Traton изтъкват, че инвестициите в конвенционални трансмисии ще бъдат ограничени. Очаква се през 2025 г. по-малко от една пета от инвестициите за разработването на нови продукти да бъдат свързани с двигатели с вътрешно горене.

"Traton очевидно разчита на електрическите камиони", заяви ръководителят на компанията Матиас Грюндлер.

Електрическите тежкотоварни превозни средства са по-добрата алтернатива от водородните камиони, особено при дълги пътувания.

Scania от своя страна предвижда до 2025 г. около 10% от нейните нови камиони, продавани в Европа, да бъдат електрически, а през 2030 г. всяко второ нейно превозно средство да разполага с изцяло електрическо задвижване.

От своя страна MAN очаква половината от автобусите, които произвежда, да разполагат с алтернативно задвижване през 2025 г., а през 2030 г. най-малко 60% от нейните среднотоварни камиони и 40% тежкотоварните ѝ превозни средства трябва да бъдат без емисии.

В началото на месеца Traton обяви, че прогнозира силен ръст при продажбите и приходите за текущата година. Компанията заяви, че ситуацията с поръчките се подобрява значително напоследък. Маржът на оперативната печалба за 2021 г. се очаква да достигне между 5% и 6%.

През 2019 г. Traton отчете оперативен марж от 7 на сто.

В началото на този месец акционерите на американския производителя на камиони и автобуси Navistar одобриха предложението на германския концерн да придобие остатъка от акции на стойност около 3,7 млрд. долара (3,2 милиарда евро), като по този начин Traton планира да установи твърди позиции на пазара на тежкотоварни превозни средства в САЩ.

Придобиването на Navistar, производител на камиони, към портфолиото на Traton ще помогне на VW да се конкурира по-успешно с лидерите в сектора Daimler AG и Volvo AB. Понастоящем германският концерн няма пряк достъп до северноамериканския пазар, най-големият източник на приходи в бранша, и вместо това разчита на продажбите в Европа и Латинска Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още