IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвеститори в бизнес имоти преосмислят стойността на зеленото

Първокласните сгради сега отдават приоритет на климатичния риск, въглеродните емисии и здравето на наемателите

23:07 | 02.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Очакванията към новите сгради – от тези за удобствата до по-новите - за екологичния отпечатък, нарастват значително през последните години, съобщава консултантската компания JLL. Устойчивостта продължава да се изкачва в списъка с приоритети на корпорациите, а инвеститорите преосмислят стойността и превръщат заплахата от „кафяви отстъпки“ (за стари или опасни сгради – бел. ред.) в по-реална от всякога, пише онлайн изданието World Property Journal.

Според доклада „Завръщане към устойчивост: Как разговорът за стойността на зеленото се засилва“ на консултантската компания е неотложно инвеститорите да надхвърлят говоренето около „стойността на зеленото“ и вместо това да се съсредоточат върху дългосрочно връщане към устойчивост. Докладът анализира на какви характеристики трябва да отговаря една сграда, за да бъде определена като първокласна.

„Повишават се критериите, които определят какво означава зелено“,  коментира Гай Грейнър, глобален ръководител на услугите за устойчивост в JLL. „Сега, когато устойчивостта носи неоспоримо бизнес предимство, настъпи моментът за развитие на диалога за оценката“, допълва той.

Но това не е всичко - има и силен финансов стимул за преминаване към зеленото. Макар че инвеститорите се съмняваха в стойността на сертификати, като LEED и BREEAM, данни показват, че зеленото сертифициране води до повишаване на наемите с 6% и премиум при цената на продажба от 7,6%. Тези т. нар. „зелени бонуси“ се оказват материално значими, но трябва да се обмисли и другата страна. Изследването на JLL показва, че сградите, които не се развиват, за да отговарят на стандартите за устойчивост, ще пострадат финансово, което ще доведе до „кафяви отстъпки“.

Определението за зелено се развива

Бързо възникват нови измерения, които влияят върху разговора за стойността. Климатичният риск и устойчивост, въглеродните емисии и здравето на наемателите допринасят все повече за наратива за това какво означава „най-високо качество“ на сградите.

Допитване на JLL от април 2021 г. сред близо 1000 ръководители, инвеститори и корпоративни наематели е установило, че 83% от наемателите и 78% от инвеститорите смятат климатичния риск и за финансов риск.

79 на сто от наемателите очакват, че намаляването на въглеродните емисии ще бъде част от стратегията им за корпоративна устойчивост до 2025 г. А 42% от наемателите смятат, че служителите им все повече ще искат зелени и здравословни площи.

Системите за сертифициране на устойчивостта и благосъстоянието ще трябва да се адаптират, за да отговорят на тези нови моменти.

Досега сертифицираните като зелени сгради с най-висок рейтинг не бяха непременно сградите с най-нисък въглероден отпечатък. Стандартите за сертифициране обаче скоро ще се променят, тъй като LEED, BREEAM и други въвеждат нови, съсредоточени около въглеродните емисии индикатори, определящи въглеродния отпечатък и прибавящи допълнителни елементи в сметките. В момент, когато инвеститорите и компаниите поемат екологични и социални ангажименти, те все повече ще трябва да обмислят портфейлите си с имоти, за да отговорят на климатичните цели.

А времето е от основно значение. Според Парижкото споразумение за избягване на най-тежките последици от климатичните промени върху световната икономика емисиите трябва да бъдат намалени с 50% до 2030 г., а светът трябва да достигне нетна нула до 2050 г.

Докладът на JLL призовава ръководителите в строителната индустрия да предприемат действия за избягване на блокирането на активи и да се стремят към устойчиви и здравословни сгради дори при отсъствието на съвършени данни или задълбочени изследвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още