IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ може да надхвърлят 12 млрд. евро през 2022 г.

Несигурността от войната в Украйна и насрещните икономически ветрове може да повлияят на прогнозата на Colliers

19:25 | 06.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Обемът на инвестициите на пазарите на бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в края на 2022 г. може да надхвърли 12 млрд. евро, но несигурността, породена от войната в Украйна и насрещните икономически ветрове може да повлияят на тази прогноза, сочи последният доклад на Colliers.

"Поотделно повечето държави все още изостават от обемите си преди пандемията. Само Полша регистрира ръст от 23% на годишна база и осигурява 56% от общия инвестиционен обем през първото тримесечие на 2022 г. След бавния старт през миналата година Чехия имаше добро първо тримесечие през 2022 г. Сигналите за останалата част от годината са смесени, като пред нас има редица предизвикателства, но и възможности", коментира Кевин Търпин, регионален директор "Капиталови пазари" за ЦИЕ в Colliers.

"Регистрираме слабо движение на доходността от първокласни имоти за повечето пазари в региона, което отчасти се дължи на продължаващата липса на данни за сделки, които да подкрепят по-нататъшни промени. Настоящата ни прогноза също така предполага, че в краткосрочен план допълнителното свиване на доходността ще е маргинално или няма да има такова. Особено като се има предвид, че очакваме разходите за дълг и други финансови инструменти да се увеличат, което ще увеличи натиска върху маржовете. Комбинираното въздействие на пандемията и войната в Украйна стимулира инфлационния натиск и негативните икономически нагласи", добавя Търпин.

"Нивата на възвръщаемост в България се запазват на нивата си от края на 2021 г., а именно за офис площи - 7,75%, търговски площи  - 7,75%, индустриални площи - 8,5%, и жилищни площи - 5%. В краткосрочен план се прогнозира нивата на доходност в офисните и индустриални площи да се свият още, докато при търговски площи не се очаква промяна", казва Георги Киров, партньор и директор "Капиталови пазари" за България. 

Инвестиционни потоци в ЦИЕ по сектори

През първото тримесечие на 2022 г. индустриалният и логистичен сектор отстъпват лидерското си място на офисите и търговския сегмент, тъй като липсата на наличен продукт става все по-очевидна. Обемите на търговския сектор нарастват значително благодарение на продажбата от страна на EPP на 49% и 50% от дяловете в два от портфейлите си, съответно EPP & M1, за над 650 млн. евро.

Потоци в ЦИЕ по произход на купувача

Американският капитал оказа голямо влияние върху обема на инвестициите през първото тримесечие на 2022 г. с над 1 млрд. евро (38%) в пет сделки, най-голямата от които е придобиването на The Warsaw Hub от Google за около 585 млн. евро.

Други значими сделки са придобиването на ритейл портфейли на EPP от Group от Южна Африка и Pimco от САЩ за общ обем от над 650 млн. евро.

Иначе капиталът от ЦИЕ остана изключително активен с 972 млн. евро (34%) в 31 сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още