IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караджов: Плащаме по инхаус, защото ГЕРБ са подписали договорите

Възможно е първата незаконна постройка, съборена от държавата, да е подпорната стена-хотел на плажа Алепу

15:50 | 06.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ЗАРА РУСЕВА

 Няма как на този етап настоящото правителство да спре да плаща по договори, сключени от предишното, обясни в интервю за БНР вицепремиерът и министър на регионалноторазвитие и благоустройството Гроздан Караджов.

„Спорът не е дали изобщо в европейски директиви или в българския закон за обществените поръчки има предвидена възможността да се сключват договори без провеждане на състезателна процедура. Такава възможност има и тя на жаргон се нарича инхаус, тоест вътрешна – аз на своето си дъщерно дружество мога да му възложа нещо, ако съм публичен възложител, без да минавам през конкурсна процедура, но, едно много важно условие е, че дъщерното ми дружество трябва да може да свърши 80% от възлаганата работа или повече“, каза той.

В случая според него става дима за сключени договори за 4 млрд. лева за АМ „Хемус“, за 1 млрд. лева за пътя Ботевград – Видин, за 500 млн. лева за свлачища. „В тези всичките договори АПИ възлага на дружество, което също е собственост на МРРБ да направи магистрали, пътища, да оправи свлачища, без това дружество - „Автомагистрали ЕАД“, да има и най-малката възможност да го свърши само. Във всички тези договори „Автомагистрали ЕАД“ е превъзложило на други изпълнители, други подизпълнители свои, всичката работа да я свършат те, а те запазват една комисионна, която в някои договори варира от 8%, в други стига до 14%. Законът за обществените поръчки е бил заобиколен. Защо – аз мога само да гадая“, коментира Гроздан Караджов.

В разговора министърът на регионалното развитие намекна, че е възможно първата незаконна постройка, съборена от държавата, да е подпорната стена-хотел на плажа Алепу. Той обяви, че през миналата година ДНСК дори не е имала пари да плати за експертно становище каква част да бъде премахната, но сега това ще е възможно, тъй като в проектобюджета за тази година са заложени 500 млн. лв. само за премахване от държавата на незаконни постройки.

Въпреки това все пак ще се даде даде шанс на строителя сам да отстрани строежа

Върховният административен съд потвърди нищожността на разрешителното за cтpoитeлcтвoтo нa ĸypoртен комплекс в зaщитeнaтa мecтнocт Aлeпy, като потвърди изцяло изводите на Бургаския административен съд, че в нарушение на Закона за устройство на територията инвестиционните проекти, въз основа на които е разрешението за строеж, са издадени на "ГБС-Турс" ЕАД, а не на титуляра "Алепу Вилидж" АД. Тезата на строителя е, че се касае за подпорна стена, а не за хотел.

Запитан и за две трасета с много инциденти - Кресненското дефиле и пътя Русе-Бяла, Караджов обяви, че през пролетта ще се въведат ограничения за изпреварване в района на дефилето, тъй като това е най-рисковият фактор, заради който често има инциденти. А по отношение на отсечката Русе-Бяла, която е част от планирания скоростен път Велико Търново-Русе, Караджов обяви, че е отхвърлена работа от предишните управляващи - има готов подробен идеен проект и е проведена обществена поръчка за инженеринг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
При всяка ГОЛЯМА кражба или измама у нас през последните 12 години НЕИЗМЕННО излиза името на Тиквата от Банкя, мутрата-пазач на автомобили на паркинга на СИК, тулупа-тлъстак, осъждан за лъжи, наглец!!!!!А той не спира да ходи по села и палнки и да ниже наглости и лъжи по новото правителство и разбира се, президента Радев.Толкова съм писала, че сега ще цитирам пишещ с никнейм Бай в един сайт, защото казва много неща и има чувство за хумор:Да се завърнеш в Банкянската къща,властта ти мутренска кога угасне,и кой те види да му се повръща,и да му иде с нещо да те прасне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още