IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кешът е цар за купувачите на жилища в Полша след повишаването на лихвите

Продажбите на жилища на най-голямата компания за жилищно строителство в страната са намалели с 30% през първото тримесечие

11:55 | 06.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Най-голямата компания за жилищно строителство в Полша съобщава, че все повече клиенти се насочват към парите в брой за покупка на нов апартамент след поредица от бързи повишения на лихвите, която предизвика срив на продажбите, пише Bloomberg.

Dom Development, най-голямата компания за жилищно строителство в Полша, е продала с 30% по-малко жилища през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година. Сходен спад отчита и конкурентната компания Atal.

Сделките изцяло с пари в брой са съставлявали 58% от всички продажби на Dom Development миналото тримесечие, съобщава компанията.

Покупките на жилища нараснаха през март, след като поляците побързаха да изтеглят ипотечни кредити преди влизането в сила на по-строги критерии за кредитиране този месец, които ще изтласкат някои от тях от пазара. Главният изпълнителен директор на Dom Development Ярослав Шаняка прогнозира, че заради ограничения достъп до кредитиране търсенето на по-евтини домове ще остане слабо, но повече хора ще решат да инвестират спестяванията си в апартаменти.

„Въпреки повишаването на лихвите реалната лихва по спестовните сметки остава дълбоко на отрицателна територия“, коментира той в имейл. „В комбинация с инфлационните страхове и притока на бежанци от Украйна това ще стимулира търсенето на апартаменти в бъдеще“, допълва Шаняка. Полша Полша

Очаква се в сряда Полската централна банка отново да повиши лихвата, след като инфлацията се ускори до двуцифрен темп през март. Лихвите по заемите нараснаха с 340 базисни пункта до ниво от 3,5% през последните шест месеца, като предизвикаха още по-голям ръст на междубанковата лихва Wibor, която е бенчмарк за повечето кредити.

В същото време средната лихва по спестовните сметки остава близо до нулата, показват данни на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още