IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ с най-рязък ръст от 35 години

В последно време покупката на собствено жилище става все по-трудна особено за тези, които го правят за първи път

22:04 | 16.06.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	David Paul Morris/Bloomberg</p>

David Paul Morris/Bloomberg

Средните дългосрочни лихви по ипотечните кредити в САЩ регистрираха най-големия ръст за една седмица от 35 години. Това се случва ден, след като Федералният резерв на САЩ повиши основната си лихва с 3/4 пункта в опит да се пребори с инфлацията.

Корпорацията за ипотечни кредити Freddie Mac съобщи днес, че 30-годишният лихвен процент се е покачил от 5,23 на сто миналата седмица до 5,78 на сто тази седмица, което е най-високото равнище от ноември 2008 г. по време на ипотечната криза.  Така лихвите по ипотечните кредити в САЩ достигнаха най-високото си ниво от повече от 13 години насам - последният признак за сътресения на пазара, свързани с кампанията на Фед за намаляване на инфлацията. Вчерашното повишение на лихвата от централната банка е най-голямото от 1994 г. насам.

Резкият скок на лихвата наред със значителното поскъпване на жилищата е изтласкало потенциалните купувачи от пазара. Молбите за ипотечни кредити са се понижили с над 5 на сто спрямо миналата година, а рефинансирането с над 70 на сто, сочат данните на Асоциацията на ипотечните банкери.

Тези данни ще се влошат с оглед на почти сигурното последващо покачване на лихвите.

Лихвите по ипотечните кредити не се променят автоматично, когато Фед повишава лихвите, но те са силно повлияни от решението. Краткосрочният лихвен процент, който Фед контролира пряко, се е повишил с 1,5 процентни пункта тази година. Средният лихвен процент по ипотечните кредити се е повишил с близо 2,7 процентни пункта, което е най-рязкото подобно увеличение от десетилетия насам, изчисляват от The Wall Street Journal.

Лихвите по ипотечните кредити са тясно свързани с доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ, която обикновено се движи успоредно с очакванията за основния лихвен процент на Фед. Тази седмица 10-годишната доходност достигна най-високото си равнище от 2011 г. насам, като през тази година се увеличи повече от два пъти поради ескалиращите залози за повишаване на лихвените проценти. Средноседмичната стойност на Freddie се основава на нейно проучване сред кредиторите. Показателят 5,78% е бил регистриран преди съобщението на централната банка в сряда.

По-високите лихви по заемите видимо забавят пазара на недвижими имоти, който е ключова част от американската икономика, отбелязва AP.  Недвижимите имоти съставляват значителна част от икономиката на САЩ и са особено чувствителни към лихвените проценти. По-високите лихвени проценти по ипотечните кредити могат лесно да увеличат месечните плащания на купувачите със стотици долари.

В последно време покупката на собствено жилище става все по-трудна особено за тези, които го правят за първи път. Освен много високата инфлация повишените лихви по ипотечните кредити и поскъпналите цени на жилищата, предлагането на имоти за продажба също е слабо.

Средната лихва по 15-годишните ипотеки с фиксиран лихвен процент, популярни сред тези, които рефинансират жилищата си, е нараснала до 4,81 на сто спрямо 4,38 на сто миналата седмица. Преди година тя е била 2,24 на сто.

По данни на Realtor.com купувачите на жилища през май са плащали с около 740 долара повече на месец за финансиране на жилище със средна за САЩ цена, отколкото през май 2021 г., когато лихвите са били близо до 3%, а цените - по-ниски.

Продажбите на съществуващи жилища спаднаха до най-слабия си темп от близо две години през април. Но при толкова много купувачи, които се конкурират за толкова малко жилища, цените продължават да се покачват. Някои потенциални купувачи изобщо се отказват от търсенето на жилища, обезкуражени както от високите цени, така и от скъпите разходи по заемите.

Когато настъпи пандемията от Covid-19, Фед бързо започна да прилага политика на лесни пари, предназначена да поддържа икономиката на повърхността. Той понижи лихвените проценти почти до нула, за да стимулира кредитирането. Освен това започна масово изкупуване на активи, като обяви, че ще изкупува по същество неограничено количество ипотечни облигации. Цените на ипотечните облигации се повишиха, а доходността им спадна. Получените в резултат на това рекордно ниски лихви по ипотечните кредити предизвикаха бум на рефинансирането.

Сега Фед прекратява и покупките на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, което също води до повишаване на лихвените проценти. При последната си покупка централната банка закупи ипотечни облигации за около 13 млрд. долара, което е по-малко от около 35 млрд. долара през предходния месец и над 100 млрд. долара месечно през по-голямата част от 2021 г.

„Това се подготвяше от дълго време", каза Уолт Шмидт, ипотечен стратег във FHN Financial. "Всичко това се дължи на факта, че пазарът на обезпечените с ипотеки ценни книжа губи единствения си най-голям купувач".

Инвеститорите, които все още купуват ипотечни ценни книжа, искат да им бъде платено за това. Допълнителната доходност спрямо държавните облигации, или спредът, който инвеститорите изискват, за да притежават ценни книжа, обезпечени с ипотеки, се увеличава тази година.

А трендът за увеличение на лихвените проценти по ипотечните кредити изглежда няма да се промени скоро. Председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че очаква увеличение с 0,5 или 0,75 процентни пункта на заседанието на Фед през юли.

А тази седмица някои кредитори вече посочваха лихвени проценти от 6% или повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
simbad
преди 1 година
6-7% исторически са нормални. На края на този както и *** всеки цикъл има изчистване или отсяване на тези които са прекалили както и на некадърници на работния пазар. Ако няма край един цикъл и безработицата е нула няма изчистване на шлаката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Точно така, бензиностанция с ракети и с външна тоалетна, обслужвана от пиян персонал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Reltup
преди 1 година
Друго си е да не ти вдигат лихвата за ипотеката на мухлясалата хрушчовка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
и бият тъмно зeлeните ... бъди изчерпателен ... :))) ... ще те докладвам на кутев , че претупваш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
точно в десетката , зануленият детеубиец им издърпа килимчето изпод ипотеките ... :))) ... еваларка , връхтъ на сладоледа си ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Дерзайте трудолюбци, печатайте зелено, копаейки дъното и копайте печатайки макулатура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Valentin13
преди 1 година
и това заради същата бензиностанция с ракети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още