IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Логистичният пазар в Европа продължава с рекордите благодарение на е-търговията

Привлечените инвестиции от индустриалните имоти на Стария континент са със 79% над средното петгодишно равнище през 2021 г.

14:32 | 16.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Christopher Dilts/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Dilts/Bloomberg

Бумът на електронната търговия продължава да тласка нагоре търсенето на индустриални и логистични активи в Европа. Рекордни са нивата както на инвестициите, така и на наемната дейност през 2021 г., сочат данни на консултантската компания Savills.

Около 62 млрд. евро са били инвестирани в индустриални имоти в Европа, което е ръст със 79% спрямо средното равнище в предишните пет години. Великобритания се е представила най-силно на Стария континент с привлечени инвестиции за 19,5 млрд. евро и дял от 31% от общата инвестиционна активност. Германия с 8,6 млрд. евро, Франция с 6,5 млрд. евро, Швеция с 5,8 млрд. евро и Нидерландия с 5,7 млрд. евро също са регистрирали силни нива.

Savills отбелязва още в анализа си, че инвестициите в индустриални активи са съставлявали 66% от общите инвестиции в имоти в Европа през 2021 г. спрямо 47 на сто през 2019 г., тъй като инвеститорите са склонни да плащат повече, за да получат експозиция към сектора.

“Тенденцията клиентите да преминават към онлайн пазаруване по време на пандемията предизвика бум на електронната търговия, който е голям катализатор на растежа в този сектор“, коментира Майк Барнс, ръководител на европейските анализи в Savills.

„До момента тя не показва признаци на забавяне въпреки отмяната на ограниченията, а в резултат на това значителното количество капитали, насочени към тези активи, свива доходността от първокласни имоти със средно 27 базисни пункта до 4,20% през последните шест месеца. Доходността в Португалия, Испания и Финландия намалява с по 50 базисни пункта“, допълва Барнс.

Търсенето е ясно показано от безпрецедентните нива на наемна дейност в индустриалния сектор в Европа миналата година. Усвоените площи са достигнали 38 млн. кв. м, което е с 28% над средното равнище през предходните пет години. Германия с 8,6 млн. кв. м, Нидерландия с 6,9 млн. кв. м и Великобритания с 5,1 млн. кв. м са привлекли лъвския пай от наемната дейност, а Румъния (+63%), Франция (+63%) и Испания (+62%) са се представили най-силно спрямо средното петгодишно равнище.

По данни на Savills рекордният недостиг на първокласни индустриални имоти увеличава натиска върху наемите, които са нараснали средно с 5% на годишна база. Лондон (+25%), Дъблин (+17%) и Прага (12%) са били най-бързо растящите пазари през 2021 г.

„Пазарните основи са изключително благоприятни за сектора през последните години и ще продължат да подкрепят ново силно представяне през тази година“, прогнозира Маркус де Минквиц, ръководител на отдела за индустриални и логистични имоти за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills.

Допитване на компанията от миналата година е установило, че 46% от наемателите очакват да увеличат площта на складовете си през идните 12 месеца, като най-високи очаквания в това отношение има секторът на онлайн търговията на дребно.

„При толкова ограничено предлагане очакваме да видим засилен ръст на строителството в сектора въпреки растящите строителни разходи, както и апетит към активи на неосновни локации, тъй като инвеститорите поемат нагоре по кривата на риска в търсене на по-висока възвръщаемост“, отбелязва Де Минквиц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още