IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли жилищата да спасят моловете?

Най-големият собственик на търговски центрове в Европа навлиза в жилищното строителство и рекламата, за да диверсифицира основния си бизнес

17:32 | 01.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

Най-голямата публична компания за бизнес имоти в Европа по отношение на брутни активи даде представа на инвеститорите как може да изглеждат моловете на бъдещето – отчасти рекламна платформа, отчасти жилищен комплекс, пише Wall Street Journal.

Unibail Rodamco Westfield съобщи в сряда, че ще навлезе по-осезаемо в сферата на жилищното строителство и рекламата. Цената на акциите на Unibail е с над една трета под нивото си отпреди пандемията и е на по-ниско равнище спрямо големите ѝ европейски и американски конкуренти. Книжата са загубили и над 60% от стойността си, откакто Unibail купи американския оператор на търговски центрове Westfield през 2018 г. – скъпа сделка, от която компанията иска да излезе чрез продажби на имоти в САЩ. Големият дълг, който е 16 пъти над печалбата преди данъци, лихви и амортизации, е основната причина инвеститорите да смятат книжата ѝ за твърде рискови.

Unibail иска да диверсифицира приходите си от наеми, като печели повече от реклама и пускане на нови брандове. През 2021 г. компанията вече набра 23 млн. евро от реклама на 1700-те си дигитални екрана, инсталирани в моловете ѝ, и иска да удвои сумата до 2024 г.

Тъй като регулациите затрудняват следенето на потребителите онлайн, Unibail счита, че излъчването на реклами в моловете ѝ в Европа, които имат 550 млн. посещения на година, ще бъде привлекателно за брандовете. Макар че собственикът на търговски центрове няма да има същото качество на данните за клиентите като търговците на дребно, Unibail очаква приходите от реклама и партньорства с брандове да достигнат 200 млн. евро до края на десетилетието.

Силно растящите цени на жилищата са по-голямата възможност. Институционални инвеститори са вложили 102,6 млрд. евро в многофамилни жилищни сгради в Европа през 2021 г., сочат данни на консултантската компания CBRE. Това е почти същата сума като инвестициите в офиси.

Unibail притежава земя в големи градове в Европа, която може да бъде продадена на компании за жилищно строителство. Тя може също да продаде дялове в проекти на институционални инвеститори или сама да строи. Unibail е кандидатствала за разрешение за строеж на 1700 жилища до мола си Westfield в Лондон. Като цяло тя има потенциала да построи близо 16 хил. жилища в Европа.

Unibail обаче не може да направи нещо особено, преди да намали дълга си, което се надява да постигне с продажбата на американски молове, включително флагмански обекти на Westfield в Ню Йорк и Сан Франциско. Компанията очаква това да се случи през 2023 г., но не е ясно дали все още води сериозни преговори. Главният изпълнителен директор Жан-Мари Тритан спомена, че е получил обаждания от няколко потенциални купувачи, след като нашествието на Русия в Украйна потопи европейските фондови пазари. Те се питали дали Unibail ще бъде принудена да продаде евтино американските си молове.

Unibail има достатъчно финансиране за поне две години и затова все още не е под натиск да продава. Но лихвите по кредитите растат. Собственикът на молове два пъти набра дълг на облигационните пазари от началото на пандемията при ниска лихва от около 1%. Днес компанията вероятно ще трябва да плаща лихва от 2,5%. Високата инфлация в САЩ, която в момента е 7,9%, ще затрудни продажбата на молове на добра цена. За разлика от континенталната част на Европа наемните договори за американските търговски центрове не са индексирани с инфлацията.

Unibail може да продаде активите си за 30% по-малко от оценката им през 2021 г. и пак да постигне целта си за съотношение между дълга и собствения капитал. Компанията все пак се надява, че подобна отстъпка няма да е необходима, но само продажба на американските ѝ молове може да ѝ осигури необходимите средства за по-добри перспективи в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още