IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пловдив, Варна и Бургас с потенциал за откриване на сателитен офис от компаниите

Инвеститорите в офиси в регионалните градове обаче са предпазливи към нови проекти заради умерената активност на наемателите и неяснотата за работата в бъдеще

17:38 | 17.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Evgeniy Maloletka/Bloomberg</em></p>

Снимка: Evgeniy Maloletka/Bloomberg

Пазарът на офис площи в регионалните градове в България има голям потенциал за откриване на сателитен офис от компаниите, пише консултантската компания Colliers International.

Но инвеститорите на офис сгради в регионалните градове са предпазливи по отношение на започването на нови инвестиции. Това отчасти се дължи на умерената активност на наемателите и несигурността около бъдещия модел на работа в средносрочен и дългосрочен план, отбелязва компанията.

Очаква се наличието на оператори на пространства за съвместна работа и на гъвкави площи да се разраства и диверсифицира.

До края на 2022 г. средните офертни наемни нива за първокласни офис площи не се очаква да се променят значително, докато нарастващата конкуренция от страна на новопостроените сгради може да доведе до корекция на наемите в сгради клас Б, прогнозира компанията.

Предлагането на офис площи клас А и B в Пловдив възлиза на 271 110 кв.м., което представлява незначително увеличение в сравнение с края на 2021 г., сочат данните на Colliers. Нивата на свободните офис площи остават стабилни, а именно 12%. В процес на строеж са 44 500 кв.м.

Търсенето през първото тримесечие на 2022 г. се определя от IT и аутсорсинг сектора (с дял от 70%) и професионалните услуги (с 30%). Без промяна са средните офертни наемни нива, като за офиси клас А те достигат 9 евро на кв.м. на месец, а при клас Б - 5 евро на кв.м. на месец. В града преобладават офисите клас А с 54 на сто от общите наличности.

Във Варна общият обем офис площи клас А и Б през първото тримесечие на 2022 г. също не се променя значително и е в размер на 262 200 кв.м. Новите офис площи са концентрирани предимно в няколко малки офис сгради. И тук процентът на незаетите площи запазва нива от 11% поради умереното търсене.

В процес на активно строителство са 24 500 кв. м. Търсенето е доминирано от IT и аутсорсинг сектора с 69%, търговия с 25% и професионални услуги - 6%. Средните офертни наемни нива се задържат и за офиси клас А достигат 8 евро на кв.м. на месец, а за клас Б са 5 евро на кв.м. на месец. И във Варна доминиращи са офис площите клас А с дял от 54 на сто от общите наличности.

През първото тримесечие на 2022 г. в Бургас общото предлагане на офис площи клас А и Б е 66 460 кв.м. Равнището на незаетите площи остава стабилно от 4%. По отношение на търсенето професионалните услуги (53%) преобладават незначително пред IT и аутсорсинг сектора (47%). Средните офертни наеми за офиси клас А са 7,5 на кв.м, а за клас Б достигат 5 евро на кв.м. В Бургас общите наличности са разпределени поравно между офиси клас А и Б.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още