IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните цени и по-високите лихви потискат продажбите на нови жилища в САЩ

Забавянето на жилищния пазар в страната обаче вероятно ще бъде ограничено от по-ниските наличности

12:12 | 25.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Продажбите на нови еднофамилни жилища в САЩ достигнаха двегодишно дъно през април, тъй като вероятно по-високите лихви по ипотечните кредити и рекордните цени свиват възможностите на купувачите на първо жилище, а хората, които търсят по-евтини имоти, са изтласквани от жилищния пазар, пише Ройтерс.

Четвъртият пореден месец на спад на продажбите, за който съобщи министерството на търговията във вторник, се прибавя към данните от миналата седмица, които показаха срив на издадените разрешения за строеж на еднофамилни жилища през април и продължаващо отслабване на продажбите на стари жилища. Това показва, че търсенето на жилища се охлажда.

Но забавянето на жилищния пазар вероятно ще бъде ограничено от рекордно ниските наличности. Това е сегментът от икономиката, който е най-чувствителен към лихвите. Федералният резерв повишава лихвите в опит да охлади вътрешното търсене и да укроти инфлацията.

„Дейността на жилищния пазар се охлади значително в последните месеци наред с повишаването в последно време на лихвите по ипотечните кредити“, коментира Даниел Силвър, икономист в JPMorgan в Ню Йорк. „Макар че по-високите лихви вероятно натежават на продажбите, ограничените наличности и високите цени на жилищата също може да възпират дейността“, допълва той.

Продажбите на нови жилища са намалели с 16,6% до годишен темп от 591 хил. единици миналия месец, сочат сезонно изгладените данни. Това е най-ниското ниво от април 2020 г. Темпът на продажбите през март беше ревизиран към понижение до 709 хил. единици спрямо обявените преди това 763 хил. жилища.

Продажбите са намалели с 5,9% в североизточните щати и с 15,1% в Средния запад. Те са се сринали с 19,8% в гъстонаселените южни щати и са отчели спад от 13,8% в западните щати.

Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха, че продажбите на нови жилища, които съставляват 9,5% от продажбите на жилища в САЩ, ще намалеят до годишен темп от 750 хил. единици. Продажбите са намалели с 26,9% на годишна база през април. Те достигнаха връх от 993 хил. жилища през януари 2021 г., което е най-високото ниво от края на 2006 г. насам.

Макар и волатилни на месечна база продажбите на нови жилища са водещ индикатор за жилищния пазар, тъй като те се отчитат при подписването на договор.

Намалена достъпност

Лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва нараснаха до над 5% през април за първи път от февруари 2011 г., сочат данни на ипотечната агенция Freddie Mac. Те са се повишили до средно 5,25% в седмицата до 19 май.

Фед увеличи лихвата си със 75 базисни пункта от март насам. Американската централна банка се очаква да повиши лихвата с половин процентен пункт на всяко от следващите си заседания през юни и юли.

Данни от миналата седмица показаха, че продажбите на стари жилища са намалели до двегодишно дъно през април, а издадените разрешения за строителство на еднофамилни жилища са достигнали най-ниското си ниво от миналия октомври. Доверието на компаниите за строителство на еднофамилни жилища е близо до двегодишно дъно през май.
Макар че забавянето на жилищния пазар може да натежи на икономически растеж това тримесечие, икономистите не бързат да бият тревога.

„Жилищният пазар сега се върна на нивата преди пандемията, така че големият удар през април не бива да се възприема като спукване на балон“, коментира Джефри Роуч, главен икономист на LPL Financial в Шарлът, Северна Каролина.

Забавянето на темпа на продажбите може да повиши предлагането и да забави двуцифрения ръст на цените. Средните цени на новите жилища през април нараснаха с 19,6% на годишна база до рекордните 450 600 долара. Средната цена на жилищата се е увеличила много по-бързо, с 31,2% до 579 300 долара, което показва по-силно поскъпване на жилищата от по-нисък клас.

На практика всички продадени жилища миналия месец са били на цена над 200 хил. долара. В края на април на пазара е имало 444 хил. нови жилища спрямо 410 хил. през март. Жилищата на етап строеж са съставлявали около 65% от наличностите.

Жилищата, които са с одобрено строителство, но все още не са започнати, са на най-високото си ниво в историята, тъй като строителните компании се борят с недостига на материали и по-високите цени на материали като дървесина, шкафове, гаражни врати, плотове и уреди.

При запазване на априлския темп на продажби ще са необходими девет месеца за изчерпване на предлагането на жилища на пазара спрямо 6,9 месеца през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още