IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с ваканционни имоти във Варна с 40% ръст през 2021 г., в Балчик - със 72%

Това стана ясно по време на бизнес дискусията на Imoti.net във Варна

09:57 | 08.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: iStock</em></p>

Снимка: iStock

Сделките с ваканционни имоти във Варна и Балчик са нараснали силно през миналата година, стана ясно по време на втората от серията експертни бизнес дискусии на Imoti.net, която се проведе на 7 юни в хотел Graffit Gallery Design Hotel във Варна.

По време на работната среща, организирана от сайта за обяви за недвижими имоти, представители от имотния бранш и бизнеса запознаха присъстващите с актуалното състояние на пазара на недвижими имоти в морската столица и региона, като очертаха и преобладаващите тенденции. Водещ на бизнес дискусията беше Снежана Стойчева, управител на Imoti.net.

През изминалата година сделките за ваканционни имоти са се повишили с 40% във Варна и 72% в Балчик, като ръстът на сделките продължава да се увеличава. Това посочи Мария Златева от агенция за недвижими имоти „Купи в България“ - Варна. По думите ѝ българските купувачи на ваканционни имоти са на възраст между 30-35 години, които обикновено са живеещи в чужбина или в градове далеч от морското крайбрежие. Предпочитанията им са за по-нискобюджетен имот, на цена от около 50 хил. евро.

Профилите на чуждестранните купувачи са доста по-различни от българските, защото мнозинството е предимно немскоговорящо, в пенсионна възраст (над 60 години). В този случай интересът е насочен към имот в близост до морето и на цена между 60-80 хил. евро.

По време на бизнес дискусията на Imoti.net анализ на имотния пазар във Варна и региона направи Георги Грунов от агенция за недвижими имоти „Имоти Премиер“ – Варна. Той заяви, че в момента активният пазар е в растеж, като предимно имотите се закупуват с налични средства и направи сравнение с 2007 г., когато отново се говореше за имотен балон. По думите му през този период са се купували 2 пъти повече имоти с ипотечно кредитиране и поради тази причина не може да се говори за изключително увеличение на цените към днешна дата.

Георги Грунов коментира още, че във Варна руските граждани отсъстват като купувачи, а като продавачи много трудно осъществяват продажби заради наложените им санкции. От друга страна, украинските граждани са повлияли на цените на наемите и те са се увеличили значително. В същото време интересът им към имотите расте с потенциал за отдаване под наем.

Той изрази мнението, че е много трудно да се прогнозира как ще се развива жилищният пазар във Варна и региона, като ключови фактори за това са ходът на войната в Украйна и влизането на България в еврозоната. Въпреки това очакванията са за растящ пазар – ръст на сделките с имоти и на цените на имотите.

Борислав Точевски от Националната асоциация на строителните предприемачи коментира, че актуалната тенденция е към повишаване на качеството на новото строителство, а повишението на цените е значително и е в диапазона от 20 до 50%. Той посочи, че в някои райони във Варна са налице активни строителни дейности на нови сгради. Това са кв. Владиславово, кв. Галата и курортният комплекс Св. Св. Константин и Елена. Точевски разкри, че предстои да се появят нови високи сгради в централната част на Варна.

Предстои и изграждането на големи инфраструктурни проекти в областта – довършването на автомагистрала "Хемус", изграждане на връзка между Варна и комплекс Златни пясъци и изграждане на канализация във вилните райони около Варна. Това заяви областният управител на гр. Варна Благомир Коцев. По време на работната среща той коментира още, че във Варна се очаква изграждането на градската лека железница и укрепителни съоръжения на Алея първа. По думите му предстои да се вземе решение за бъдещето на пристанището във Варна относно това дали да се развива приоритетно като търговско пристанище или като туристическа дестинация.

По време на бизнес дискусията Даниела Иванова от Пощенска банка представи данните от статистика за жилищно кредитиране. По думите ѝ в началото на 2022 г. за Варна и региона се наблюдава ръст с 46% на жилищните кредити, в сравнение със същия период през 2021г. Тя посочи, че размерът на жилищния кредит се е увеличил с 18%.

Снимка: Imoti.net

Бизнес дискусиите се осъществяват в унисон с цялостната мисия на водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите. Те са част от програмата на „Годишните награди на Imoti.net“, които през 2022 г. се провеждат за седма поредна година и отличиха най-добрите в сектора на недвижимите имоти за изминалата 2021 година.

Генерален партньор на „Годишни награди на Imoti.net“ е Пощенска банка. Основен партньор е Националната асоциация на строителните предприемачи. Събитието се провежда с подкрепата на Bulgarian Properties, ERA недвижими имоти, ЗАД „Армеец“, Сандер Корект недвижими имоти, Явлена недвижими имоти, Софконсулт и FREYWILLE. Официален автомобилен партньор на събитието: Порше София Изток и Volkswagen.

Институционални партньори са Български Съвет за Устойчиво Развитие, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), PropTech Bulgaria, Френско-българска търговска и индустриална камара, Германо-Българска индустриално-търговска камара и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Money.bg, сп. BusinessGlobal, Градът Медия Груп, вeстник „Строител“ и Stolica.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още