IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина иска да я възстанови

Къпалнята е затворена от 2005 г.

15:28 | 13.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Намерение за възстановяване на къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина обяви акционерното дружество „Парк Мария Луиза“.

Идеята е къпалнята да бъде възстановена в реалните ѝ граници, а още другата седмица ще бъде внесено заявление за виза за проектиране, съобщи Тодор Тодоров, директор „Нови проекти“ в дружеството „Парк Мария Луиза“. „Надяваме се до няколко месеца да ни бъде издадена“, допълни той.

Сегашното окаяно състояние на къпалнята, която е затворена от 16 години, беше показано по време на презентационен тур за журналисти.

Другата седмица оградата на комплекса трябва да бъде преместена, за да отговаря на реалните граници на имота, каза Тодоров. Стойността на инвестицията щяла да стане ясна, след като бъде издадена виза за проектиране, допълни той. къпалня къпалня

Къпалнята „Мария Луиза“, която е с площ от 35 300 кв. м, съществува между 1938 и 1983 г. и е проектирана от арх. Борис Далчев, брат на писателя Атанас Далчев. За времето си тя е била най-големият градски плувен комплекс на Балканите с капацитет от 5 хил. души, четири басейна, кафе-ресторанти.

През 1983 г. България е избрана за домакин на Европейско първенство по плувни спортове и е взето решение съществуващата къпалня да се разруши, а на нейно място се появяват плувните басейни, които съществуват и до днес. В следващите години се изграждат трибуни и кула за скокове.

След 1989 г. обаче капацитетът на комплекс „Мария Луиза“ намалява и той постепенно е занемарен, а през 2005 г. къпалнята е окончателно затворена. Къпалня Къпалня

Арх. Невена Русева, директор проекти в проектантско бюро ДЕСЕТ, което е наето за възстановяване на къпалнята, посочи, че целта е тя да бъде възстановена и да се запази плувният комплекс.

„Има констатирани тежки конструктивни нарушения – на трибуната, кулата за високи скокове, има доста части от сградата, които са си направо опасни“, обясни арх. Русева. къпалня къпалня

Двете подземни нива на къпалнята ще могат да се използват за спа център, съблекални и други развлекателни центрове, допълни тя. Предвидено е също парковата част на комплекса да се отвори към Борисовата градина, ще има алеи, детски площадки, фонтани и чешми.

„Комплексът ще може да се използва и от професионални спортисти. Ще запазим условията за провеждане на състезания“, каза арх. Русева.

Столична община е миноритарен собственик в „Парк Мария Луиза“ АД от 2003 г. насам чрез общинското дружество „Софийски имоти“, което има 41,96% от собствеността. Останалата част е поделена между фирмите „Карплеон“ ЕООД и „Юромарк асет мениджмънт“ ООД. Последната е свързвана с бизнесмена Румен Гайтански.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още