Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Тихомир Тошев: Инфлацията активизира имотния пазар у нас

На фона на високата инфлация вземането на кредити, ако не са необходими, не е добър вариант, съветва кредитният консултант

Тихомир Тошев: Инфлацията активизира имотния пазар у нас

Снимка: Pixabay

Наблюдава се висока активност и на имотния, и на кредитния пазар – ипотечните кредити са се увеличили с 20% за първото тримесечие на годишна база. Цените на имотния пазар стават все по-високи, пазарът става все по-горещ. Това се дължи както на инфлацията и желанието на хората да инвестират парите си, така и на ниските лихви по ипотеките, които също са стимул.

Още по темата
Това каза кредитният консултант Тихомир Тошев в коментар за високата инфлация, която обаче не поставя лимит на жилищния пазар и тегленето на кредити у нас.

„Има ръст при закупуването на имотите не за инвестиционна цел, за живеене в тях", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.  "Българинът иска да живее в по-голямо жилище, най-търсени са тристайните апартаменти. В момента купувачите са с доходи от по над 3 хил. лв. на домакинството, отбеляза Тошев.

По думите на кредитния консултант 68 млрд. лв. са спестяванията на българите в банките, като те продължават да растат, макар и с по-слаби темпове. 

Масово българите държат по-ниски депозити. „80% от депозитите са от 5 до 10 хил. лв. Повечето хора не могат да се справят с цените за стоки от първа необходимост, сметките за ток, парно и вода и посягат към спестяванията си, което не е добър показател. Хората с по-ниски доходи ще страдат много от инфлацията", категоричен е кредитният консултант. Ще трябва да се вземат мерки, за да се овладее високата инфлация, препоръча той, визирайки повишаване на лихвите по кредитите. Засега те остават ниски, очакванията са да се повишат догодина, допълни той.

Но когато лихвите тръгнат нагоре, това ще е за новите кредити, отбеляза специалистът.

На фона на високата инфлация вземането на кредити, ако не са необходими, не е добър вариант, смята кредитният консултант. "Кредити се теглят, когато ни трябват и когато сме преценили добре. Да теглим кредити, защото "ще прецакаме" някого, не е добър вариант", посочи Тошев.

И обясни, че хората с вече изтеглени кредити са в по-изгодна ситуация, тъй като месечната им вноска остава същата на фона на падащата покупателна способност.

„За да се компенсира спадът на покупателната способност, част от работодателите увеличават заплатите, така че с повече доход плащаме същата вноска“, посочи той.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Като дивергенция на macd е тоз.
5
 
0
 
2
khao до: nkavrakov1982
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ти даже и заглавието не си прочел докрай ... още в подзаглавието се вижда съвета на въпросния господин, който ти казва да НЕ взимаш кредит!
2
 
10
 
1
преди 1 месец
Докога ще пробутваме платени статии на Кредит Център и Тихомир Тошев ?Нека видим само заглавието"Инфлацията БИЛА активизирала жилищния пазар ?"После четтем: Лихвите засега оставали ниски ,догодина можели да се вдигнат ...Само да Ви припомня че лихвите ще се вдигнат не догодина,а до края на тази 2022 година ,и това са официалните изявления от ЕЦБ ,до края на тази 2022 година лихвата ще мине на положителна територия .Така че е крайно време да спрем с манипулацията на пазара с такива статии и да пробутваме кредитите за жилища на Кредит Център -компанията на въпросния Тошев

Още от Новини
Първи кредитор на Evergrande подава съдебен иск срещу компанията