IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В недостъпен Сеул жилищата са основна предизборна тема

Цените на жилищата в някои квартали на южнокорейската столица са нараснали над три пъти от встъпването в длъжност на президента Мун Дже-ин

21:30 | 09.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Ли Дже-хон нямаше да има никакви проблеми да купи жилище в предградието на Сеул Илсан през 2018 г. Със стабилна кредитна история и работа в голяма компания заемането на достатъчно средства за среден апартамент в града на цена от около 562 хил. долара щеше да е напълно във възможностите му, пише Ройтерс.

Мъжът, който сега е на 39 години отлагал, мислейки, че ще има по-добри възможности през идните години, но в крайна сметка бил зашеметен от нарастването почти три пъти на цените в квартала му, откакто президентът Мун Дже-ин встъпи в длъжност през 2017 г.

Жилищата се превръщат в ключов проблем преди президентските избори в страната, които трябва да се проведат на 9 март, а Ли и милиони други южнокорейци, които са пропуснали да излязат на имотния пазар, обвиняват правителството, че не е изпълнило обещанието си да направи жилищата по-достъпни.

„Бих дал всичко да върна времето назад и да купя имот“, казва Ли, който отложил сватбата си и плановете си за пенсиониране заради финансовата си несигурност.

„Тези, които смятат, че могат да контролират имотния пазар, не трябва никога да се връщат на власт“, допълва той.

Ли, който изкарва прехраната си чрез канала си в You Tube, казва, че ще гласува за Йон Сук Йел от опозиционната партия, чиито политически обещания за намаляване на данъците върху капиталовите печалби и дерегулиране на правилата за порутените и изградени отново домове са смятани за по-благоприятни за пазара от тези на Ли Дже-мюнг от прогресивния лагер на Мун.

Решението на Ли да не купи имот го поставя в далеч по-неизгодно положение от негови връстници като Парк Сюн-юн. Парк игнорирал обещанията на Мун и през 2017 г. купил два апартамент в Гуанмион, западно от Сеул, където местните правила му позволили да заеме средства до 70% от стойността на имота.

Печалбата от около 1,2 млрд. вона (1 млн. долара) от инвестицията му означава, че сега работата му в управлението на търговията на дребно е избор, а не необходимост, казва Парк.

Той планира да гласува за човек, който обещава да смекчи отново правилата за инвестиране, така че да може да купи още имоти.

Провал на ограниченията

Мун обеща да направи Южна Корея по-справедлива, като ограничи коренните според него причини за икономическото неравенство в страната, а именно имотните спекулации.

Той повиши данъците върху капиталовите печалби от няколко жилища и многократно затегна ограниченията за кредитиране, особено за апартаментите на по-висока цена. Започвайки от Сеул, правителството определи все повече части от заобикалящите сателитни градове като спекулативни зони, подложени на затегнати правила за ипотечно кредитиране, и повиши данъците за собствениците на скъпи имоти.

Но петгодишният му мандат беше белязан от безкрайни дебати за политиките му, които според критиците създават затруднения на хората, на които възнамеряваше да помогне, и са от полза за тези, които правят обратното на съветите на правителството – разграбват жилища, използвайки дълг.

Одобрението за Мун намаля до 43% спрямо връхната точка от 84%, когато встъпи в длъжност през 2017 г., показа най-новото допитване на Gallup Korea. Тези, които не одобряват представянето му, посочват провала му да овладее спекулациите на имотния пазар като най-голямото си разочарование.

Средната цена на апартаментите в Сеул нарасна над два пъти през последните пет години до 1,26 млрд. вона през януари, което го превръща в по-недостъпен град от Ню Йорк, Токио и Сингапур, когато се вземат предвид доходите на населението.

Ограничаването на имотните спекулации е само едно от многобройните предизвикателства, на които следващият лидер трябва да отговори. Сред тях са също поддържането на растежа на нива, които отговарят на потенциала на икономиката, след разширението от 4% миналата година – най-бързото от 2010 г. насам.

Но обещанията на Мун да разреши някои големи икономически проблеми остават неизпълнени.

Икономиката създаде средно около 172 700 работни места на година между 2017 и 2021 г., по-малко от половината от обещанията му след комбиниран ръст на минималната заплата от 41,6% и намаляване на работните часове.

За хората, които вече са излезли на имотния пазар, бъдещето изглежда много по-светло.

32-годишният Джан Сюн-вон напуснал работата си на държавен служител през ноември, за да създаде канал в You Tube и да пише книги, след като покупката през 2019 г. на тристайно жилище му дала увереност, че нарасналото му богатство ще бъде достатъчно да издържа бременната си съпруга и дете.

„Не мисля, че щях да си правя дългосрочни планове, когато второто ни дете е на път, ако не бях си осигурил това жилище. Трудно е, ако трябва да се местим от едно студио или малък апартамент в друг, нали?“, казва той.

„Наистина съм благодарен, но в същото време се чувствам зле за останалите хора на моята възраст. Сега те се нуждаят от много повече спестени пари, за да си купят жилище“, допълва мъжът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още