IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екостикерите отпадат година след въвеждането им

Причината за премахването е оскъпяването и утежняването на процедурите при преминаване през пунктовете за ГТП

18:22 | 01.07.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Министерството на транспорта и подчинената ѝ Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) са предприели действия за премахване на екостикерите, като за целта вече се готвят промени на двете наредби, с които през юли 2021 г. те бяха въведени при преминаването на годишен технически преглед на автомобилите, съобщиха от Министерството на транспорта.

Причината за премахването на екостикерите според транспортното ведомство е, че поставянето на отличителен стикер на предното стъкло оскъпявало и утежнявало процедурите при преминаването през пунктовете за годишни технически прегледи.

Спромяната на двете наредби може да отпадне лепенето не само на екостикерите, но и на знака, който се поставя в МВР при първото преминаване на преглед, което става при регистрацията на автомобила, поясняват от ведомството.

Групирането на леките и лекотоварните автомобили в в пет категории въз основа на отделяните от тях вредни емисии започна на 12 юли 2021 г. В коя категория попада превозното средство зависи от показателите при преминаване на годишния технически преглед. В първа категория са най-замърсяващите автомобили, а в пета - най-чистите (хибриди и електромобили).

Целта бе изчистването на въздуха в централните части на градовете, като се ограничи придвижването на най-замърсяващите автомобили в определени зони на градовете. С промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух кметовете имаха възможността да въвеждат такива ограничения. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Екостикерът ще бъде заменен с друг стикер, на който пише ВИС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Но всъщност тези стикери са напълно безползени, не само че идеята беше глупава - да се лепят на стъклото но и системата за анализ бе безползена. Можеш да подадеш кислород за обдишване в системата за анализ и тя пак ще изпише Еко 3 на дизелова кола от 2007г. Знам защото закарах такава в пункт за ГТП с неработеща турбина, не можеше да се стои в гаража от сажди и пушеци но системата ми даде Еко 3, нито познавах собственика нито съм искал нещо под масата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Ееее ... това е много ретроградно ... таман тръгнаха нещата на оправия и сега пак разни саждещи печки ще се пънат по пътищата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още