IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устойчивото инвестиране – от личен избор до световен стандарт

Освен финансова възвръщаемост устойчивите инвестиции осигуряват и социална възвръщаемост

11:34 | 25.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Инвеститорите, загрижени за изменението на климата и социалната справедливост, имат с какво да се гордеят през изминалата година. Те успешно подтикнаха компаниите и регулаторите да направят повече за борбата с климатичните промени и социалните предизвикателства.

Един от начините да постигнат това беше чрез огромните обеми от инвестиции във фондове, фокусирани върху въпросите на околната среда, социалното и корпоративното управление (ESG). Рекордните 649 млрд. долара бяха насочени към ESG фондове по целия свят до края на ноември 2021 г. в сравнение с 542 млрд. и 285 млрд. долара през 2020 и 2019 г., показват данни на Refinitiv Lipper.

ESG фондовете вече формират 10% от активите на глобалните фондове. Акциите на компании, оценени високо за усилията си за устойчивост, също отбелязват печалби. Индексът MSCI World ESG Leaders, съставен от дружества с високи ESG оценки от 23 развити икономики, се повиши с над 25% през 2021 г.

Освен финансовата възвръщаемост устойчивите инвестиции осигуряват и социална възвръщаемост. Хората, които инвестират в устойчиви продукти, насърчават компаниите да вземат предвид околната среда, обществените проблеми и корпоративното управление. Чрез инвестицията в устойчиви компании се насърчават и останалите бизнеси да поемат в тази посока. Инвестирането в предприятия със силен ангажимент за устойчивост изпраща сигнал и подтиква други компании също да мислят за отговорното си поведение.

Умното управление на водните ресурси е пример за това. „Водата е изключително важна за живота, но се превръща в дефицитна стока“ казва Кристин Уалревънс, професор по хидрология в Университета в Гент. „Водната оскъдност не е проблем само за страните от Третия свят“. Според проф. Уалревънс водният дефицит вече е структурен проблем в европейското селско стопанство.

Бизнесите също усещат влиянието на недостига на вода. Проучване на S&P Global Trucost показва, че след 30 години недостигът на водни ресурси ще бъде най-големият климатичен риск в много части на Европа. Това може да предизвика суши, които да навредят на производителите на храни и на бира, разчитащи на селскостопанската продукция. Заедно с това, ако не се овладее покачването на глобалните температури, се очакват по-чести и по-тежки наводнения в Стария континент. Такива проблеми могат да променят рисковия профил на бизнесите и да се отразят на дейността на банки, застрахователи и фондове.

Проектите, свързани с бъдещето на водата, предоставят много добри възможности за инвеститорите. Основно поле за развитие е начинът, по който водата се обработва благодарение на инвестиции в нови филтър технологии и биологическо обработване с бактерия, която яде отпадъци. Придвижването на вода също се нуждае от инвестиции в инфраструктура. Иновациите при комуналните услуги са много важни и също имат нужда от капитал.

„Винаги ще се нуждаем от вода, което я прави възможност за растеж за инвеститорите“, смята Алекс Мартенс, секторен анализатор в KBC Asset Management. „Тъй като водата е изключително важна във всичко, което правим, тя се превръща в задължителен елемент в повечето политики, които съставят Зелената сделка“, казва Мартенс.

Помислете за политиките, които се стремят да намалят замърсяването на водата, въздуха и почвата например. По-конкретно – пластмасовите отпадъци в нашите водоизточници трябва да се намалят на половина до 2030 г. Ефективното водно управление е важна задача за осигуряването на повече вода. По-доброто управление ще помогне за редуцирането на водното замърсяване, намаляването на консумацията и повишаването на рециклирането на вода. „Европа има амбицията да се превърне в общество с умно мислене за вода“, смята Алекс Мартенс.

Зелената сделка е отговорът на ЕС на климатичните промени и свързаните с тях предизвикателства. Тя съдържа инициативи, които се стремят да превърнат Стария континент в първия в света, който не оказва негативно влияние на климата до 2050 г. Правителства, бизнеси и потребители ще трябва да се променят изцяло. Това е реорганизация, която ще помогне климатичната криза да се превърне във възможност за растеж.

„Зелената сделка не е заплаха“ казва Надя де Бри, директор Инвестиционни проучвания в KBC Asset Management. „Влиянието на европейските амбиции е толкова всеобхватно, че променя и инвеститорите, които искат такива възможности за инвестиции“, допълва тя.

Зелената сделка ускорява осведомеността по отношение на климата, което означава, че слага отпечатъка си и върху инвеститорското портфолио. Целият фондов хоризонт става все по-зелен. Някои ESG критерии, които тестват инвестициите в екологични, обществени и управленски аспекти, сега се превръщат в преобладаващи в стандартните фондове. Бизнесите, чиито дейности са в сериозно противоречие с принципите на устойчивост, автоматично се изключват от инвестициите на КВС. Десетте принципа на Глобалния договор на ООН служат като ръководство при идентифицирането на противоречия в областта на устойчивостта.

„Този решителен избор на инвеститорите окуражава компаниите да се справят по-добре във връзка с ESG фактора. Ако те не го правят, рискът накрая да бъдат неспособни да съберат достатъчно финанси се увеличава“, казва Надя де Бри.

Клиентите, които искат да се включат и да дадат приноса си за устойчивите инвестиции, могат да изберат някой от фондовете SRI (Socially Responsible Investments) на KBC. Скоро тези фондове ще бъдат достъпни и на българския пазар от Обединена българска банка (ОББ). Инвестициите в тях съчетават социалната възвръщаемост с финансова. Според експертите на KBC няма значителна разлика в доходността в дългосрочен план между фондове за устойчиви инвестиции и сравними конвенционални фондове. Компанията избира активите, в които инвестират фондовете въз основа както на отрицателен, така и на положителен скрининг. Подходът на SRI фондовете е основан на няколко ключови принципа:

-     Стриктен избор - фондовете инвестират само в компании и страни, които отговарят на заложените ESG критерии;

-     Независима оценка - KBC има съвет от консултанти по SRI, съставен от независими експерти, които определят критериите и методологията за оценка;

-     Прозрачност - резултатите от всички процеси по избор са достъпни за потребителите, включително за компаниите, които не бъдат одобрени за инвестиция;

-     Иновативност - над 30-годишен опит в иновациите в областта на отговорното инвестиране, първите SRI фондове на KBC излизат на пазара още през 1992 г.

Екипът на КВС вярва, че тенденцията за нарастване на интереса към отговорното инвестиране ще продължи. Вече половината от клиентите в Белгия избират устойчиви фондове. Тази тенденция подтиква компаниите по света да поставят ESG стратегиите като приоритет в техните планове за следващите години. Онова, което днес се прави по желание от инвеститорите, фондовете и бизнеса, ще бъде стандарт за утрешния ден. Новото поколение инвеститори се бори за здравословна храна, чист въздух, по-добър климат и отговорни инвестиции.

Ако погледнем общественото мнение и инициативите за устойчивост на Европейския съюз, става ясно, че околната среда е основна грижа. Целта е да използваме наличните ресурси по устойчив начин, без да надхвърляме границите на нашата екосистема. Ако искаме да променим света, трябва да започнем от себе си. Това включва инвестиране в компании, които произвеждат и търгуват устойчиво и зачитат не само своите клиенти, но и околната среда, биоразнообразието, правата на човека и социално-икономическия баланс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още