Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

40% от българските младежи са функционално неграмотни

Децата не разбират смисъла на текста, който четат, и не могат да приложат наученото в реални житейски ситуации

40% от българските младежи на възраст между 15 и 16 години са функционално неграмотни. Те не разбират текстовете, които четат, и трудно могат да приложат наученото в реални житейски ситуации. Това коментира пред БНР изпълнителният директор на „Заедно в час“ Евгения Пеева.

За сравнение, в Европа този процент е 20 на сто, а стремежът на европейските чиновници е той да падне до 10% до 2020 година. Ние сме на опашката в Европа, а няма реална визия как ще променим този факт, посочи експертът. За нея образователната система трябва да даде шанс на всяко дете, без значение от произхода и средата му, да посещава училище, което му осигурява шанс да се реализира успешно в икономиката както на България, така и в световен мащаб.

„Образователната система трябва да подготви децата да са адаптивни, да общуват без проблем с различни култури, с хора от различни места, да са много предприемчиви“, смята Пеева.

Организацията, която оглавява, работи с 90 учители и 50 училища в седем региона на страната и на база наблюденията обаче няма оптимизъм по отношение на дискриминацията в образователната система. „Много сериозна дискриминация съществува в нашето училище и в нашите общности спрямо различните“ коментира Пеева.

Тя допълни, че се дискриминират и хора „с различен цвят на кожата“, и говорещи различен език у дома и дори идващи от по-малко населено място. Според нея това отношение в училищата трябва да се промени, защото в противен случай ще има много конфликти в обществото като цяло в следващите години.

„Заедно в час“ е част от инициативата „Образование в България 2030“, която цели подобряването на качеството на образованието. Пеева коментира, че за да се подобри образованието, е нужно да бъде изработена система за оценка на училищата доколко качествено обучава своите ученици. „Днес в България няма такъв инструмент“, поясни Пеева и допълни, че родителите нямат реална представа за качеството на обучението в отделните училища.

Хората трябва да са готови да се учат през целия си живот, независимо от динамиката на обществото, в което живеят, препоръча още експертът.
 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
преди 3 години
Няма профилна снимка
Отн.: 'след това ***, турците, руснаците и американците са ни виновни!'
Така цитираните не са и чак толкова невинни.
- *** ни научиха как да ходим мръсни и с чували за *** по градския транспорт и да прехвърляме билетчета 'за многократно ползване' -вместо ние да ги отучим;
- турците ни научиха как да пушим и пием кафе през работно време - вместо да ни научат на търговия и на отношение към клиента;
- руснаците ни научиха как да се издигат селски простаци, клеветници и доносници на ръководни постове в администрацията и навсякъде ...и как да се съхраняват во век и веков като пенсионери на работа за да може да разкажат максимално майката на държавата;
- а американците ни научиха как шуробаджанаци, фолк-певици и проститутки, представящи се за финансисти и банкери, да се възползват максимално от мошеническия дизайн на съвременната механика на парите за да е'ават майката на икономиката (или поне това, което е останало от нея) както намерят за добре и за десетилетия наред.'
0
 
0
 
3
Сините камъни до: eboyanov
преди 4 години
В случая, системата демокрация позволява това, а може би и го иска!

За проституцията, слава богу витрините на холандците ги нямаме и за наркотиците също. Просто на Запад и в Америка няма вълнение срещу тях, от страна на системата, защото това е част от нея. Хващат дребни риби, за да се отчита дейност и да се приспива населението.
0
 
1
 
2
преди 4 години
Няма профилна снимка
ние за хубавите неща сме все на опашката, ама за проституция и наркотици сме първи! след това ***, турците, руснаците и американците са ни виновни!
2
 
1
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
тфа info ма изобшто не е верно.....

Още от Образование
ВУЗВ вкарва в своята програма блокчейн регулациите и децентрализираните бизнес модели