IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: В последните години се направи много за образоването

Това, което сме обещали, го изпълняваме. За образованието Владислав Горанов дава пари без да се замисля, каза премиерът

12:10 | 02.06.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В последните години се направи много за образоването. Увеличението на заплатите и материално-техническото обновяване правят учителите по-мотивирани и по-спокойни. Това споделиха преподавателите и ръководството на Професионалната гимназия по селско стопанство в Нова Загора пред премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Министър-председателят посети учебното заведение, чиято сграда и физкултурен салон са изцяло санирани по Оперативна програма "Региони в растеж" с 1,3 млн. лв. 

"Това, което сме обещали, го изпълняваме. За образованието министър Владислав Горанов дава пари без да се замисля", отбеляза премиерът Борисов и подчерта, че ще продължи да се изпълнява програмата и ангажиментът за увеличение на учителските заплати. 

Гимназията е спечелила по проект и средства от МОН за WiFi мрежа и интерактивна дъска. Това трябва да го има във всяко училище, категоричен е бил министър-председателят, а преподавателите са отбелязали, че това допълнително мотивира учениците и те работят с удоволствие. 

В учебното заведение се обучават общо 315 ученици по специалностите Автотранспортна техника, Организация на туризма и свободното време, Селски туризъм, Лозаро-винарство, Механизация на селското стопанство, Производство на хляб и хлебни изделия. 

Единайсет деца са върнати за постоянно в класните стаи в резултат на работата по механизма за включване в образователната система. 
Допълнително училището ще получи 26 000 лв. за работа с деца от уязвими групи. 

Министърът на образованието Красимир Вълчев отбеляза, че гимназията в Нова Загора е една от общо 140-те професионални учебни заведения, които се ремонтират по ОП "Региони в растеж". В този програмен период приоритет ще имат професионалните училища, е заявил министърът и е добавил, че в областта са отпуснати общо 15 млн.лв. европейски средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
Asdf1234
преди 4 години
Важно е да направят професията привлекателна. Заплатите на учителите трябва да са поне два -три пъти средната в съответния регион. Пари за това има и трябва да се направи. На второ място, да се изгонят политическите мекерета от училищата и университетите. Трябват ни нови, млади лица, желаещи да се включат в тази професия. На първо време е хубаво да си внесем преподаватели от чужбина. Да се инвестира в материалната база, да се ползват учебните материали и методи на чуждите европейските университети и колежи.Всеки лев тук не е загубен. Проблемът е че нямаме бизнес у нас. Пак, ще подготвяме кадри за други държави, а не за нуждите на нашата икономика. Първо - да се направят тотални преференции за нови производства на чужди фирми в България. Да се стимулира и финансира обучението на младите хора в чужбина и у нас за нуждите на тези производства. Но за съжаление това не е работа само на държавата а и на фирмите, които си търсят персонал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 4 години
факта че са те пуснали да преподаваш (идея си нямам по кво преподаваш, като си тоталниятъпак), показва кво дъно е ударило Българското образование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Minka
преди 4 години
Импе, ако политиците не крадяха така здраво (което е публична тайна), щеше да има заплати за учителите и за здравеопазването. Ако, например Фандъкова си изпълняваше задълженията (а дано ама надали), и глобеше GP Group (което не стана) то щеше да има още много пари в общинският бюджет. Ако имаше по-добро образование и по-добре заплатени учители, то хората щяха да са по-образовани и нямаше да гласуват така.Ако ако ако, ама няма как да стане, щото от заплати и пенсии няма как да крадът толкова, а от магистрали, пейки и градинки може. Така, че БХ не е ***, той си пълни джоба по малко и непрекъснато. И пак да кажа не е ***, и апартаменти не купува.ПС: само не рабрах Веско Маринов как излезе виновен накрая?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Сам аз - като преподавател - благодаря на богът, че съм в добро квартално училище, с интелигентни и възпитани деца, постигащи сериозни резултати на градско и национално ниво... защото не забравям, че такова училище е изключение, не правило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Единственото, което направихте за - бе да направите учителските заплати малко по-поносими. Останалото е трагедия - безумни учебници, целящи обезбългаряване, насаждане на толерастия, проcтотия и извратенячество, фиктивно образование в етноучилищата и все по-растящо неграмотство, а учителите, макар и по-добре заплатени, пак са безправни. Връщате в училищата някакви, дето на 12-14 години още не умеят да говорят членоразделно и не знаят буквите - и какво ще правят тепърва в училище - в 7 клас например, когато нямат ниво и за пръви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
Бащицата натюр :))) ... https://***.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2450079081886814/нали никой не се съмнява зашо Бащицата така активно обикаля страната , изключвам пиарът с пътщата :))) ... оправя и стяга структурите след цв.цв ... това дето цв.цв. направи започвайки с фидосова като модел на управление , минавайки през такива звезди като ценко чоков и живко маринов - суджука , стигайки до черешката на сладоледа апартаментите на латинка 6 на ВС на ГЕРБ и на пловдивския районен кмет с един декар апартамент :))) ... дано изчисти това и маааалко да нормализира държавата от тази самозабравила се новономенклатура ... амин .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още