Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

България ще насочи 56 млн. евро за дистанционното обучение

Средствата идват от изменение на оперативни програми по REACT-EU, съобщават от ЕК

България ще насочи 56 млн. евро за дистанционното обучение

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската комисия (ЕК) одобри изменението на три оперативни програми по REACT-EU, за да се предоставят 75,9 млн. евро на България за справяне с последиците от пандемията. 56 млн. евро от тях ще бъдат насочени към подкрепата на дистанционното обучение, посочва в съобщение институцията 

С тези средства по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" ще бъдат купени таблети и лаптопи за поне 10% от учителите и учениците. 30% от учителите ще преминат обучение по онлайн преподаване.

Още по темата

Българската програма за Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ) ще получи допълнително 19,9 милиона евро през 2021 г. за осигуряване на топла храна ежедневно на 50 хил. души от уязвими групи, живеещи в бедност. Това е първото изменение на оперативна програма по ФЕПНЛ в рамките на REACT-EU, посочват още в съобщението си от ЕК.

„Коронавирусът постави на изпитание нашата социална структура и засегна най-силно най-уязвимите хора. ЕС демонстрира солидарност, като подкрепя предоставянето на помощ в тези трудни времена и насърчава социалното приобщаване", коментира комисарят отговарящ за работните места и социалните права Никола Шмит. 

"Одобрените днес решения са резултат от добри политически мерки. Те ще осигурят така необходимите инвестиционни ресурси за преминаването към екологично и цифрово възстановяване след кризата с коронавируса“, допълни от своя страна комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра. 

REACT-EU е част от NextGenerationEU и предоставя 50,5 милиарда евро допълнително финансиране през 2021 г. и 2022 г. за програми по няколко европейски фонда.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
73% от гимназиалните ученици в България учат два или повече чужди езици