IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четирима спечелиха стипендия “Иди, учи и се върни” 2019

От своето първо издание през 2016 година до днес Фондът е инвестирал общо 110 000 лв. в образованието на вече 15 млади българи

10:30 | 08.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Тук-Там</p>

Снимка: Тук-Там

Знаете ли кое е общото между когнитивната невронаука, международното право, управлението на технологиите и човешките права? Това са специалностите, които ще изучават новите стипендианти на Фонд “Иди, учи и се върни” 2019.

От своето първо издание през 2016 година до днес Фондът е инвестирал общо 110 000 лв. в образованието на вече 15 млади българи, които мечтаят да направят България едно по-добро място със знания и опит натрупан навън.

Явор Николов, член на тазгодишното жури и дарител на фонда, сподели, че търси в кандидатите три важни качества: любопитство, смиреност и смелост. За Красимира Димитрова, също член на журито и дарител, е важно да види кандидат, който е целеустремен, постоянен, но и креативен.

За четвърта поредна година Фондът проведе конкурс за трима стипендианти, но награди четирима, защото и този път кандидатите бяха много впечатляващи, а стремежите им много вдъхновяващи. Стипендиантите получиха две стипендии по 10 000 лв и две стипендии по 6 000 лв.

Четиримата стипендианти

Първата стипендия е за Ивана Кънчева, която заминава да учи Когнитивна невронаука в Утрехт, Холандия. Тя вярва, че придобиването на практически опит в областта на биологичните основи на човешкото поведение ще ѝ помогне да допринесе към живота на хората с неврологични заболявания.

Вторият стипендиант е Коста Каракашян. От есента той ще учи един семестър в European Inter-University Center for Human Rights and Democratisation в Италия, а втория семестър ще прекара в друга европейска страна. Чрез изкуството и най-вече танца иска да подпомогне работата на академиците, журналистите, активистите и политическите лидери в България.

Третата стипендия на Фонда отиде при Анна-Мария Спасова, която ще учи Международно право в Кеймбридж. Иска да се развива като юридически експерт в България и да допринесе за развитието в областите на защита на правата на човека, защита на околната среда и информационното право.

Стела Гаврилова е четвъртият стипендиант тази година. Тя ще учи специалност Technology Management в университета от Бръшляновата лига Cornell University. Разработвала е клъстърски проекти за България и иска да продължи да го прави като кариерната ѝ визия е свързана именно с това да бъде инициатор на клъстъри между автомобилната индустрия и индустрията на информационните технологии.

За поредна година идеята на “Иди, учи и се върни” се осъществява благодарение на Американското посолство в София, което подкрепя безвъзмездно и безрезервно каузата за по-добро бъдеще на България посредством образованието на младите хора.

Организаторите на проекта благодарят сърдечно и на всички дарители, медийни партньори, членове на журито и съмишленици, без които инициативата не би могла да бъде успешна. Фонд “Иди, учи и се върни” вече гледа смело напред към своето следващо издание догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още