IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: С правилно поставени приоритети мога да работя в екип с Петков и Василев

МОН няма да планира връщане на по-големите ученици в клас без доставката на безплатни тестове в складовете

18:39 | 17.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Николай Денков няма еднозначен отговор дали би останал на поста в бъдещо редовно правителство. За него ключови са поставените приоритети и задачи, които ще трябва да се изпълняват.

„С Кирил Петков и Асен Василев винаги сме имали чудесни контакти, но когато става дума и за коалиционни преговори, там вече стоят други въпроси”, посочи Денков, цитиран от Нова телевизия.

Той допълни, че като анонс за разговорите с коалиционните партньори, които предстоят, е чул, че първо трябва да се обсъдят темите, приоритетите и тогава да се види кой може да ги изпълни.

„Нямам проблем да работя в екип с Кирил Петков и Асен Василев. Бих приел, ако задачите и приоритетите са правилно поставени”, заяви пред журналисти в Министерския съвет служебният министър на образованието и науката в отговор на въпрос дали би приел да стане министър на образованието в следващ редовен кабинет.

„Нека видим какви ще са темите. За мен това в момента не стои като тема изобщо. Представете си, че приоритетите, които коалиционните партньори сложат, не са тези, които аз смятам за правилни”, коментира Денков. Той подчерта, че неговата сила е в това, че е експерт в науката и висшето образование.

По отношение на тестовете за коронавирус и връщането на децата в училище Денков каза, че в цялата училищна система трябва да има съгласие между учители, директори и родители, за да се случат планираните промени.

„Така стана за учениците от първи до четвърти клас, когато учители и родители се разбраха за най-доброто решение. Сега социалните партньори имат своите резерви, затова продължаваме да обсъждаме всякакви варианти, като основният принцип е ясен - приоритет са първи-четвърти клас”, подчерта министърът. Той информира, че за тях тестове има, осигурени са до края на следващата седмица. 

По думите на Николай Денков за големите ученици, когато се появят тестове в складовете, те веднага ще бъдат разпределени в училищата. „Няма ги в момента в складовете и ги няма най-вече, защото на дистрибуторите им трябва време да осигурят необходимите бройки”, каза Денков.

Според него въпросът не е в средствата, защото такива има. „След като вече се опарихме един-два пъти, докато не видя тестовете в склада, никакви планове не можем да направим. За сметка на това организацията е такава, че в деня, в който се появят тестовете, на следващия те са вече във всички училища”, уточни служебният министър на образованието.

МОН очаква нови доставки на безплатни тестове за по-големите ученици, за да могат и те отново да влязат в клас при безопасни условия. Паралелно с това се подготвят промени в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които ще регламентират връщането в училище на учениците от V до XII клас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още