Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Денков: С правилно поставени приоритети мога да работя в екип с Петков и Василев

МОН няма да планира връщане на по-големите ученици в клас без доставката на безплатни тестове в складовете

Денков: С правилно поставени приоритети мога да работя в екип с Петков и Василев

Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Николай Денков няма еднозначен отговор дали би останал на поста в бъдещо редовно правителство. За него ключови са поставените приоритети и задачи, които ще трябва да се изпълняват.

„С Кирил Петков и Асен Василев винаги сме имали чудесни контакти, но когато става дума и за коалиционни преговори, там вече стоят други въпроси”, посочи Денков, цитиран от Нова телевизия.

Той допълни, че като анонс за разговорите с коалиционните партньори, които предстоят, е чул, че първо трябва да се обсъдят темите, приоритетите и тогава да се види кой може да ги изпълни.

„Нямам проблем да работя в екип с Кирил Петков и Асен Василев. Бих приел, ако задачите и приоритетите са правилно поставени”, заяви пред журналисти в Министерския съвет служебният министър на образованието и науката в отговор на въпрос дали би приел да стане министър на образованието в следващ редовен кабинет.

„Нека видим какви ще са темите. За мен това в момента не стои като тема изобщо. Представете си, че приоритетите, които коалиционните партньори сложат, не са тези, които аз смятам за правилни”, коментира Денков. Той подчерта, че неговата сила е в това, че е експерт в науката и висшето образование.

По отношение на тестовете за коронавирус и връщането на децата в училище Денков каза, че в цялата училищна система трябва да има съгласие между учители, директори и родители, за да се случат планираните промени.

„Така стана за учениците от първи до четвърти клас, когато учители и родители се разбраха за най-доброто решение. Сега социалните партньори имат своите резерви, затова продължаваме да обсъждаме всякакви варианти, като основният принцип е ясен - приоритет са първи-четвърти клас”, подчерта министърът. Той информира, че за тях тестове има, осигурени са до края на следващата седмица. 

Още по темата

По думите на Николай Денков за големите ученици, когато се появят тестове в складовете, те веднага ще бъдат разпределени в училищата. „Няма ги в момента в складовете и ги няма най-вече, защото на дистрибуторите им трябва време да осигурят необходимите бройки”, каза Денков.

Според него въпросът не е в средствата, защото такива има. „След като вече се опарихме един-два пъти, докато не видя тестовете в склада, никакви планове не можем да направим. За сметка на това организацията е такава, че в деня, в който се появят тестовете, на следващия те са вече във всички училища”, уточни служебният министър на образованието.

МОН очаква нови доставки на безплатни тестове за по-големите ученици, за да могат и те отново да влязат в клас при безопасни условия. Паралелно с това се подготвят промени в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които ще регламентират връщането в училище на учениците от V до XII клас.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
ВУЗФ е в топ 3 за най-високоплатени специалисти в сектор "Икономика" у нас