Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Дистанционното обучение влиза и в закона за образованието

Предучилищната подготовка за 4-годишните трябва да е задължителна

Дистанционното обучение влиза и в закона за образованието

Снимка: Pixabay

Онлайн обучението става част от учебния процес и без извънредно положение. Това гласят нови промени в Закона за училищно и предучилищно образование. Задължителна става предучилищната и за децата на 4 години. За целта ще бъдат построени нови детски градини.

В Министерския съвет е внесено предложение за проект за ЗИД на Закона за предучилищното и училищното образование. Промените са в три категории - контрол и загубата на земеделски земи при закриване на училища, задължителната предучилищна за деца до 4 години и обучението в електронна среда.

Още по темата

При извънредни обстоятелства като дървени и грипни ваканции училищата веднага трябва да преминават във формат на онлайн обучение. Същото ще важи и за отделни ученици, отсъстващи заради счупен крак или ръка, или по семейни причини. „Тогава детето може да учи от вкъщи чрез виртуална класна стая, докато учителят преподава в реалната класна стая. Т.е. говорим за едновременно присъствено и електронно обучение”, каза министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от Нова телевизия.

От МОН ще разрешат до 20% от учебните часове след 4-ти клас да се провеждат дистанционно. Това означава по един час дневно. Опция, подходяща за учебните заведения на двусменен режим, за да не се налага децата да идват прекалено рано или да си тръгват късно вечерта. „Училищата ще трябва да докажат, че това води до подобряване на резултатите и няма да има изключени ученици от учебния процес”, допълни Вълчев.

До учебната 2023/2024 година общините ще трябва да обхванат в детските градини и четиригодишните. 

От просветното ведмоство вече имали уверението от всички общини, дори от столична, че настоящият брой места в детските градини е достатъчен, за да обхване всички четиригодишни.

Това обаче щяло да задълбочи недостига на места за по-малките деца. От МОН ще компенсират дефицита с нова програма за 210 милиона лева. С парите ще бъдат построени и около 15 нови училища за три години.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
Ще има ли адекватни мерки за подкрепа на образованието при дистанционно обучение?