IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на деня ще стане ясно за онлайн обучението в София

Министерството на образованието и науката очаква данните от столичната РЗИ за 14-дневната заболеваемост в София-град

11:47 | 20.10.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието и науката очаква данните от столичната РЗИ за 14-дневната заболеваемост в София-град, на база на които да реши дали ще се учи на ротационен принцип, или учениците ще преминат онлайн.

Ако данните за последните 14 дни покажат тенденция за над 750 заболели на 100 хил. души, то столичните училища ще преминат на обучение онлайн, поясняват от Министерството на образованието. Заповедта ще излезе до края на деня, пише БНР. Извън София формата на обучение ще се решава от всяка община.

По-рано министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че от утре, когато влиза в сила заповедта за допълнителните противоепидемични мерки, учениците в София, както и във всички общини в тъмночервената Covid зона със заболеваемост над 750 души на 100 000 души население ще преминат към дистанционно обучение.

За всички, които са над 18 години, ако нямат зелен сертификат, ще трябва да си правят тестове на входа на заведения, ресторанти, кина, театри, които ще са безплатни, но направени от лаборатория. Подсигурени са тестове, увери пред БНР Александър Златанов, заместник-министър на здравеопазването. 

Той посочи, че 60-70% от медиците са вече имунизирани, останалите ще се тестват, за да започнат от утре пълноценно работа. Към работещите в социалните домове също ще бъдем безкомпромисни, защото възрастните хора са изключително рискова група, каза Златанов.

Ако в социалните домове служители нямат поставена ваксина, ще се тестват веднъж седмично.

„От задължителност за зелен сертификат за учителите се отказахме, защото министърът (Николай Денков, бел. ред.) поиска малка отсрочка от 15 дни, за да се подготви за тази мярка. Още повече, че около 50 на сто от тях са ваксинирани, освен това очакваме, че може да се премине в онлайн обучение. Затова и решихме да им дадем тази разумна отсрочка, защото там няма и епидемичен риск", коментира още Златанов.

По думите му обаче по-важната стъпка е хората да се имунизират - това е европейската мярка и поведение. Златанов посочи, че е възможно да има опашки при тестването, но всеки има право на избор - да се ваксинира или тества нон стоп.

Златанов каза, че има капацитет да се правят проверки по обектите дали хората влизат със зелен сертификат, „но все пак контролиращ до всеки контролиран няма как да бъде осигурен, разчитаме и на самосъзнанието, на желанието за ваксиниране“.

Хората с антитела не влизат в категорията за зелен сертификат, защото това не е направено по света, в Европа, защото това не е сигурен метод, поясни заместник-здравният министър.

Златанов посочи,че ако при доброволното тестване на входа се окаже, че човек е носител, данните се включват в системата, а човекът се карантинира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
аз не виждам проблем да се дискутира кой как ще учи , при условие че ваксините са одобрени за деца над 12г . рнк-ваксините работят успешно и при 5-12 годишните деца , текът заключителни тестове и при 6 месеца - 5 години ... антиваксърските павета изолирани в лагери и без достъп до ФБ и тубата ... само радио веселина да им пускат за по 2 часа на ден , през останалото време да сричат на глас учебници по биология и медицина , в почивките да дялкат павета за площада , и вечер може да гледат малката булка , но не повече от един епизод и то от старите сезони ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
маааангаааалите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
както куките проверяват книжките на *** :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
по лична карта и ЕГН и излиза дали си в регистъра или не ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Аз само не разбрах, как ще проверят примерно в театъра, дали сертификата ми е истински, а не е напечатан от мен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
а до краяа на седмицата ще размислиме за всичко....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
s3
преди 2 години
Добре ще е освен училищата и детските градини, както и яслите, също да преминат на дистанционно, защото новите варианти на вируса заразяват и малките деца. Така поне ще има някакъв ефект, защото мерките трябва да са за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още