IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои страни инвестират най-много в образование?

Начело на класацията са Нова Зеландия, Мексико и Бразилия

16:04 | 16.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Reuters</em></p>

Снимка: архив Reuters

Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) публичните разходи за образование варират значително между различните държави, пише Statista. В същото време през последните години средният дял от от публичните разходи като цяло, заделен за образование, се повишава на световно ниво, макар и с минимални стойности.

Начело на класацията е Нова Зеландия, която отделя 21,6% от бюджета за образование. Мексико е малко след нея с 20,5%. Челната тройка се допълва от Бразилия, където за финансиране на образователната система отиват 19,2% от публичните разходи. Малко след лидерите са Южна Корея и САЩ съответно с 16,5% и 13,6%.

В топ 10 на страните, които инвестират най-много за образование, влизат пет европейски държави – Великобритания, Германия, Франция, Италия и Швейцария, която е на челна позиция сред тях с 15,7%.

Макар че класацията не включва България, по последни данни на Евростат страната ни отделя едва 3,5% от брутния вътрешен продукт за образователната ни система. Средното ниво в Европейския съюз по този показател е около 5,3% като след нас е само Румъния.

Infographic: Which Countries Invest The Most In Education? | Statista

Тези и други теми ще се дискутират в рамките на конференцията „Образование и бизнес – Финансовото образование за устойчива икономика”, която се организира за втора поредна година като част от мащабното сътрудничество между световния медиeн гигант Bloomberg TV и националната телевизия България он ер. Дискусиите тази година ще бъдат модерирани от Нейра Чехич, журналист в студиото на Bloomberg TV в Лондон.

Запазете своето място сега и станете част от реалния дискусионен форум за образованието в България

Повече информация може на намерите на сайта на събитието.

Още интересни графики вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още