Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Графика на деня: Кои страни инвестират най-много в образование?

Начело на класацията са Нова Зеландия, Мексико и Бразилия

Графика на деня: Кои страни инвестират най-много в образование?

Снимка: архив Reuters

Според доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) публичните разходи за образование варират значително между различните държави, пише Statista. В същото време през последните години средният дял от от публичните разходи като цяло, заделен за образование, се повишава на световно ниво, макар и с минимални стойности.

Още по темата

Начело на класацията е Нова Зеландия, която отделя 21,6% от бюджета за образование. Мексико е малко след нея с 20,5%. Челната тройка се допълва от Бразилия, където за финансиране на образователната система отиват 19,2% от публичните разходи. Малко след лидерите са Южна Корея и САЩ съответно с 16,5% и 13,6%.

В топ 10 на страните, които инвестират най-много за образование, влизат пет европейски държави – Великобритания, Германия, Франция, Италия и Швейцария, която е на челна позиция сред тях с 15,7%.

Макар че класацията не включва България, по последни данни на Евростат страната ни отделя едва 3,5% от брутния вътрешен продукт за образователната ни система. Средното ниво в Европейския съюз по този показател е около 5,3% като след нас е само Румъния.

Infographic: Which Countries Invest The Most In Education? | Statista

Тези и други теми ще се дискутират в рамките на конференцията „Образование и бизнес – Финансовото образование за устойчива икономика”, която се организира за втора поредна година като част от мащабното сътрудничество между световния медиeн гигант Bloomberg TV и националната телевизия България он ер. Дискусиите тази година ще бъдат модерирани от Нейра Чехич, журналист в студиото на Bloomberg TV в Лондон.

Запазете своето място сега и станете част от реалния дискусионен форум за образованието в България

Повече информация може на намерите на сайта на събитието.

Още интересни графики вижте тук!

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
ВУЗВ вкарва в своята програма блокчейн регулациите и децентрализираните бизнес модели