Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

И частните училища очакват финансова помощ от държавата

Очакванията са за повече съгласуване на мерките между отделните държавни институции, посочи секретарят на Българската асоциация на частните училища

гледано: 3292   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Ние сме на пълна самоиздръжка и държавата не ни дава нито един лев. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR секретарят на Българската асоциация на частните училища Валентина Денчева.
Още по темата

"Искаме икономическа подкрепа от държавата и я очакваме, защото ако преподавателите могат да работят, какво се случва с другия персонал - хигиенисти, пазачи, шофьори? Държавата може да окаже финансова подкрепа, за да запазим екипите, които толкова трудно се създават", смята тя.

Денчева посочи, че частните учебни заведения сами осигуряват средствата за заплатите на своите преподаватели, както и че миналата година са върнали част от таксите на родителите за храна и транспорт, които не са ползвани.

По думите ѝ в частните учебни институции има много малко заразени с Covid-19 деца и преподаватели.

„Едно държавно училище, където има над 1000 ученици, специални режими за коридорите, може ли да се сравни с частно, където учениците са около 350“, риторично попита Валентина Денчева.

Тя е убедена, че не трябва всички образователни институции да бъдат разглеждани под общ знаменател.

„Не бива да забравяме, че имаме достатъчно опит от пролетта и виждаме проекцията върху физическото здраве на децата“, коментира секретарят на Българската асоциация на частните училища. Тя поздрави  кмета на София Йорданка Фандъкова за отварянето на две детски градини, в които лекарите ще могат да оставят децата си, докато са на работа.

"Частните училища и детски градини бяха творческа лаборатория и показаха развитието на образованието. Ние искаме да се отбелязва нашето развитие и да има диференцирани решения за нашите образователни институции", предлага Денчева.

Експертът е на мнение, че са вземани много мъдри решения от Министерството на образованието и науката по време на пандемията, свързани с дистанционното обучение, които после обаче са били отменяни. Според нея това "прави много лошо впечатление" и очакванията са за повече съгласуване на мерките между отделните държавни институции.

"Ние имаме изключителна подкрепа от родителската общност, те са много отговорни и не водят болни деца в училище. Родителите, които искат децата им да посещават училището, не са безотговорни, това са хора на мениджърски позиции, които имат частен бизнес и трябва да са на работните си места в тези времена", коментира Валентина Дечева и е убедена, че трябва да се пази физическото здраве на децата.

Защо от частните училища не искат да са затворени до 21 декември? Съгласни ли са всички преподаватели с мярката?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
преди 1 месец
не са намалили таксите за учениците, тоест приходите са им същите, а разходите по малко? За какви помощи говорим?
0
 
1
 
4
abdul до: дядя Вова
преди 1 месец
Няма профилна снимка
да де, и да им плащат и да не им плащат никъде не могат да избягат. Затова защо трябва държавата да плаща?
1
 
5
 
3
преди 1 месец
като си частник бате ше го дъФчеш, какви помощи от държавата искат тия ?! Много има знае гагата на либерастите докат не се случи такова нещо и веднага помощ от "лошата държава", а същите кенeФи искат да я няма ... Кат не искате държава няма помощи ееее или кат искате да ви върви бизнеса излизате и протестирате не против Боце а ПРОТИВ ЗАТВАРЯНЕТО на УЧИЛИЩАТА ееее и против МАСКАРАДА !! ....
1
 
6
 
2
дядя Вова до: abdul
преди 1 месец
И после говорим за "невидимата ръка на пазара",
която с конкуренцията си тласкала всичко напред...
Къде ше избягат бе, аланкоолу?!
2
 
5
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
персонал - хигиенисти, пазачи, шофьори? Държавата може да окаже финансова подкрепа, за да запазим екипите, които толкова трудно се създават", смята тя.

сакън, ще ви избегат най-ценните висококвалифицирани кадри!

*Спонсорирано съдържание*

Още от Образование
Увеличението на заплатите на учителите влиза в сила със задна дата от 1 януари