IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И частните училища очакват финансова помощ от държавата

Очакванията са за повече съгласуване на мерките между отделните държавни институции, посочи секретарят на Българската асоциация на частните училища

10:35 | 27.11.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
И частните училища очакват финансова помощ от държавата

"Искаме икономическа подкрепа от държавата и я очакваме, защото ако преподавателите могат да работят, какво се случва с другия персонал - хигиенисти, пазачи, шофьори? Държавата може да окаже финансова подкрепа, за да запазим екипите, които толкова трудно се създават", смята тя.

Денчева посочи, че частните учебни заведения сами осигуряват средствата за заплатите на своите преподаватели, както и че миналата година са върнали част от таксите на родителите за храна и транспорт, които не са ползвани.

По думите ѝ в частните учебни институции има много малко заразени с Covid-19 деца и преподаватели.

„Едно държавно училище, където има над 1000 ученици, специални режими за коридорите, може ли да се сравни с частно, където учениците са около 350“, риторично попита Валентина Денчева.

Тя е убедена, че не трябва всички образователни институции да бъдат разглеждани под общ знаменател.

„Не бива да забравяме, че имаме достатъчно опит от пролетта и виждаме проекцията върху физическото здраве на децата“, коментира секретарят на Българската асоциация на частните училища. Тя поздрави  кмета на София Йорданка Фандъкова за отварянето на две детски градини, в които лекарите ще могат да оставят децата си, докато са на работа.

"Частните училища и детски градини бяха творческа лаборатория и показаха развитието на образованието. Ние искаме да се отбелязва нашето развитие и да има диференцирани решения за нашите образователни институции", предлага Денчева.

Експертът е на мнение, че са вземани много мъдри решения от Министерството на образованието и науката по време на пандемията, свързани с дистанционното обучение, които после обаче са били отменяни. Според нея това "прави много лошо впечатление" и очакванията са за повече съгласуване на мерките между отделните държавни институции.

"Ние имаме изключителна подкрепа от родителската общност, те са много отговорни и не водят болни деца в училище. Родителите, които искат децата им да посещават училището, не са безотговорни, това са хора на мениджърски позиции, които имат частен бизнес и трябва да са на работните си места в тези времена", коментира Валентина Дечева и е убедена, че трябва да се пази физическото здраве на децата.

Защо от частните училища не искат да са затворени до 21 декември? Съгласни ли са всички преподаватели с мярката?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
lareman
преди 3 години
не са намалили таксите за учениците, тоест приходите са им същите, а разходите по малко? За какви помощи говорим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
да де, и да им плащат и да не им плащат никъде не могат да избягат. Затова защо трябва държавата да плаща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
като си частник бате ше го дъФчеш, какви помощи от държавата искат тия ?! Много има знае гагата на либерастите докат не се случи такова нещо и веднага помощ от "лошата държава", а същите кенeФи искат да я няма ... Кат не искате държава няма помощи ееее или кат искате да ви върви бизнеса излизате и протестирате не против Боце а ПРОТИВ ЗАТВАРЯНЕТО на УЧИЛИЩАТА ееее и против МАСКАРАДА !! ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
И после говорим за "невидимата ръка на пазара",която с конкуренцията си тласкала всичко напред...Къде ше избягат бе, аланкоолу?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
персонал - хигиенисти, пазачи, шофьори? Държавата може да окаже финансова подкрепа, за да запазим екипите, които толкова трудно се създават", смята тя.сакън, ще ви избегат най-ценните висококвалифицирани кадри! *Спонсорирано съдържание*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още