Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

К. Вълчев: Близо 40 хил. деца ще трябва да посещават лятно училище

Просветният минитър се надява новата учебна година да започне на 15 септември, но в МОН имат готовност да бъде отложена при втора вълна на коронавируса

К. Вълчев: Близо 40 хил. деца ще трябва да посещават лятно училище

Снимка: БГНЕС

Учениците, които не са взели необходимия материал ще се върнат лятото в клас, като уроците най-вероятно ще се преподават на открито. Става дума за около 40 хил. деца от общо 730 хил. Около 1-2% от учениците изобщо не са участвали в онлайн обучението. 10-11% са участвали асинхронно, но предимно чрез социални мрежи, но не и чрез образователни платформи. Тези деца сега ще доучат, ако не успеят да компенсират изоставането, ще останат в същия клас. Това коментира просветният министър Красимир Вълчев в ефира на bTV.

Ситуацията е необичайна, но училищата са готови за матурите, увери още той. Имаме достатъчно квестори, имаме резерв от квестори, има и камери в стаите, в които се провеждат матури, а като физическа среда, училищата в момента са най-безопасното място, тъй като се дезинфекцират. “Не би трябвало да има риск от заразяване. Основните неща, като дистанция и дезинфекция, трябва да се спазват”, каза още Вълчев. 

Още по темата

Той отбеляза, че не е имало друг вариант освен с онлайн обучението, за да се спаси учебната година. Просветният министър коментира също, че се надява новата учебна година да започне на 15 септември, но Министерството на образованието е готово датата да бъде отложена при втора вълна на коронавируса.

По думите му близо 90% от училищата са успели да усвоят целия учебен материал, дори темите, които не са заложени в конспекта за матурата.Според него тази година забавяне е имало и заради грипните ваканции, но повечето учители са компенсирали времето заради липсата на училищни екскурзии и зелени училища.

В тази връзка Вълчев посочи, че постоянно трябва да се търси микс от електронно обучение и присъствие в класната стая. “Като цяло, обучителният процес протече добре в електронна среда. Но образованието не е само обучение, то е и социализация. Надявам се в началото на следващата учебна година да се върнем към присъствената форма“, каза още министъртът.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
Кои са недостатъците на електронното обучение?