Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

К. Вълчев: Учителската заплата ще размине средното възнаграждение за страната

Това става за първи път от над две десетилетия, каза министърът на образованието

К. Вълчев: Учителската заплата ще размине средното възнаграждение за страната

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Следващата година за първи път средната учителска заплата ще надвиши средната за страната от може би над две десетилетия, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред БНР.

Той поясни дали расте интересът към професията учител сред младите хора: “При всички случаи увеличението на възнагражденията увеличава желанието за включване в професионални направления в системата на висшето образование, които приключват със завършване на педагогическа
правоспособност“, коментира той.

“450 милиона лева са допълнително средства с източник държавния бюджет, от тях 330 милиона лева са за увеличение на заплатите на педагогическите специалисти. Това са учители, директори и други педагогически специалисти, като психолози, педагогически съветници, логопеди и т. н. Отделно имаме 30 милиона лева за увеличение на възнагражденията на непедагогическия персонал с минимум 10%“.

„Във всички случаи ще имаме общо увеличение и това общо увеличение най-вероятно ще бъде 20%. Много е важно да мотивираме не само днешното поколение учители, но и бъдещите учители“, поясни министърът относно бюджета за 2019 година. 

Още по темата

Той допълни, че ще нарасне тежестта на диференцираното заплащане.

“То в момента е над 4%, но отделно въведохме със Закона за предучилищното и училищното образование ежегодна атестация, от която ще зависят учителските заплати и кариерното развитие в бъдеще“, коментира министърът.

“Няма как да имаме добре развито общество, ако нямаме добро образование. Ако днес не инвестираме в учители, ако не направим така, че да включим всяко едно дете в образователната система. Ако не обвържем това, което учим като съдържание и като профилна структура с потребностите на пазара на труда, ако не модернизираме образованието“, допълни още той.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
Brexit може да оскъпи обучението на студенти във Великобритания