IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво донесе на света Бретън-Уудската система?

70 години по-късно единственият спомен от срещата в курортното градче са Световната банка и Международният валутен фонд

08:50 | 05.07.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Какво донесе на света Бретън-Уудската система?

През юли 1944 г., или преди точно 70 години, редица експерти от богатите страни се събират на конференция в курортното градче Бретън Ууд в американския щат Ню Хемпшир, за да обсъдят следвоенната световна финансова система. В резултат на това се ражда т. нар. Бретън-Уудска система, която доведе след себе си до създаването на две международни организации – Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), а освен това и определя системата на фиксираните валутни курсове, които съществуваха преди 70-те години на миналия век.

Сред основните мотиви на историческата конференцията са хаосът на финансовата система в периода между двете световни войни (1918-1939 г.), сривът на Златния стандарт, Голямата депресия и възхода на протекционизма.

Американският финансов министър Хенри Моргентау посочва, че срещата трябва да "победи икономическото зло – девалвацията, с цел да се увеличи конкурентоспособността и да се разрушат пречките пред търговията, които се разпространяват преди войната". Конференцията също така разрешава някои сериозни трансатлантически различия.

Интелектуалният лидер на срещата е британският икономист Джон Мейнард Кейнс, а финансовата власт е в ръцете на Хари Декстър Уайт, който представлява американския президент Рузвелт, пише британското списание The Economist.

Напрежението около запазването на фиксирания валутен курс се оказва неустойчива тежест за някои страни в миналото, особено когато търговското им салдо е в дефицит. Новосъздаденият МВФ трябва да се справя с този проблем, възползвайки се от статута си на международен кредитор в случаите на извънредни ситуации.

Уайт, като представляващ страната на кредитора, иска да регулира всички разходи, които да паднат върху раменете на длъжника. Кейнс от своя страна настоява и кредиторите да носят някаква финансова отговорност. Британецът също така предлага клирингов механизъм на международния платежен баланс, основан не на долара, а на нова валута, наречена "банкор".

По ирония на съдбата днес Америка е нетен длъжник и административните наследници на Хари Декстър Уайт призовават кредиторите да бъдат отговорни в регулирането в случай на неуравновесени търговски баланс.

Съгласно Бретън-Уудската система всички валути са с фиксиран курс към долара, а доларът от своя страна – към златото. Валутните движения са строго ограничени, за да се избегне спекулата. Благодарение на тази система в продължение на две десетилетия светът се радва на бърз икономически растеж и липса на каквито и да е сериозни финансови кризи.

В края на краищата обаче системата показва неспособността си да се справи с нарастващата икономическа мощ на Германия и Япония, както и с нежеланието на САЩ да коригират своите вътрешни икономически политики, свързани със златото. В резултат президентът Никсън премахва връзката на долара със златото през 1971 г., а системата на фиксираните валутни курсове се срива.

МВФ и СБ оцеляват и все още функционират, но всяка една от тези организации разполага с армия от критици, и то не само заради факта, че те доминират в богатите страни. МВФ е критикуван за това, че кредитите му са отпуснати при строги условия, които се съсредоточават главно върху намаляване на разходите. Същевременно твърде малко внимание се обръща на благосъстоянието на бедните.

СБ от своя страна, която основно осигурява заеми на развиващите се страни, е критикувана за това, че не обръща достатъчно внимание на социални и екологични проекти, финансирани от страните.

В тази връзка трудно е да повярваме, че някоя от тези организации ще оцелее през следващите 70 години, ако дейността ѝ въобще не зачита нарастващата мощ на развиващите се страни, особено Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
еее ще дойде ден и те да си платат сметката джнамъм, в един красив и слънчев ден всички си плащат, всички империи и резултата е един и същ една студена вода може и ние да пиинем малко от нея, но понеже сме българи и мое да сме зле, но важното е, че американската империя ше се разпадне .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
stefi
преди 9 години
Цитат: като видях заглавието се зарадвах, че мога да попълня знанията си, а то...........................................................знаеш достатъчно много , време ти е да се вразумиш ;)тайната е : " някой трябва да изгуби " при фикс. курсове е станало прекалено изгодно за всички , т.е. на Масата нямало *** , който да плати!за това Никсън премахва златния стандарт, за да има кой да плаща масрафа САЩ са длъжник на всички и живеят най-добре от всички , без притесненияа знаещите...........ги боли стомаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Е добре де, тая статия можеше да я развиеш малко повече. Има какво да се каже по темата. Доста повърхностно е подходено, а извода е претупан и бегло е вързан с изложението. Тая тема заслужава поне две страници. Може дори да опишеш какво точно е довело до премахването на системата, което не е точно това, споменатото от теб ( което и без това звучи твърде общо). Аз съм чувал нещо по темата, но като видях заглавието се зарадвах, че мога да попълня знанията си, а то...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още