IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво стои зад увеличението на парите за образование

За догодина са предвидени общо 4,813 млрд. лв. по това перо, като увеличението спрямо 2019 г. е 610 млн. лв.

09:14 | 01.11.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Общо 4,813 милиарда лева са предвидени за образованието за 2020 г., като увеличението е с 610 милиона лева спрямо средствата за образование за 2019 г. Това се посочва в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за 2020-2022 г., в раздела за политиките в образованието и науката, съобщава БТА.

Предвижда се увеличение на средствата за издръжка на дейностите по възпитание и обучение на децата и учениците с 360 млн. лв. за 2020 г. и допълнителни 360 млн. лв. за 2021 г. С тези средства е предвидено увеличение на възнагражденията на педагогическите специалисти, като през 2021 г. ще бъде постигнато удвояване на средствата за възнаграждения спрямо 2017 г. , се посочва в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за 2020-2022 г., в раздела за политиките в образованието и науката.

Една от целите е да се привлекат млади хора към учителската професия. Сега те са около 11% от общия брой на педагогическите специалисти, които са около 90 хил. в страната, а през следващите осем години предстои да се пенсионират около 36% от българските учители.

Като част от политиката по доходите на педагогическите специалисти за периода 2020-2022 г. се предвижда да се запази механизмът за предоставянето на допълнителни средства за работа с деца и ученици от уязвими групи. Като част от мерките за разширяване на професионалното образование за периода 2020-2022 г. е и включването на по-голям брой ученици в дуална форма на обучение.

Предвидени са и средства за подпомагане на равния достъп и подкрепа за личностно развитие. За периода 2020-2022 г. е предвидено да продължат дейностите по създадения Механизъм за съвместна работа на институциите по обхват и включване в образователната система на децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст, като до момента са върнати обратно или записани за първи път в образователната система общо 44 хил. деца и ученици. За подобряване на условията в ученическите общежития към професионалните гимназии са предвидени 3 млн. лв. Подобрените условия за пребиваване в ученически общежития са предпоставка за повишаване на приема в професионалните гимназии. 

За икономическото развитие на страната е ключово важно да се привлекат повече деца в технически професионални гимназии за обезпечаване на секторите с най-голям ръст в БВП и износа. С оптимизацията на мрежата от професионални гимназии по-голяма част от действащите имат областно и регионално значение, като обучават деца от повече населени места, до които не е възможно да се пътува ежедневно. В тях се обучават и ученици с относително по-нисък социален статус. Наблюденията показват, че изключително лошото състояние на общежитията е една от основните причини за неизбиране и отпадане от професионалните гимназии.

За изготвяне на образователното съдържание за професионална подготовка са предвидени 2 млн. лв. За голяма част от дисциплините в професионална подготовка няма учебници, издадени последните 30 години, поради липсата на икономически интерес в издателствата да го правят и невъзможността да бъдат формирани авторски колективи. Със средствата ще се финансира изготвянето и издаването на електронни и книжни образователни ресурси.


Заради повечето безплатни превози на деца в задължителна предучилищна възраст и за учениците от населени места, в които няма детска градина или училище, до най-близката детска градина или училище, се предвижда увеличение на средствата за транспорт на деца и ученици по чл. 283, ал. 2 от Закона за предучилищното и училищното образование - спрямо 2019 г. на 44 млн. лв. за 2020 г., на 44,5 млн. лв. за 2021 г. и на 45,5 млн. лв. за 2022 г.
Предвидени са и средства за развитие на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие. За компенсирането на разходите за транспорт и/или наем на педагогическите специалисти от местоживеенето до местоработата се планират средства за пътуващи педагогически специалисти в 1515 детски градини и училища. С тази мярка се обезпечава транспорт до друго населено място на 14 600 учители, и заплащането на наем на 65 учители.

Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 12
khao
преди 4 години
Аз като Българин никога няма да моля руска *** за нищо. Ние Българите само ви бем жените. .... документално е ясно че това дето съм написал е факт !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 12
khao
преди 4 години
Не ми се спори с неуки хора ... учи история, тая част вече не е крият от нас !я ми кажи в коя година САЩ влизат във войнат аи коя година е десанта ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
И англосаксите правяд десант в Нормандия, след като виждат, че СССР сам ще стигне го Ламанш-а и ще изпуснат половината парче от баницата.Това е обективен факт, ако познаваш обективната военна история на WW2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
" Половината танкове в прочутата битка за Курск от руска страна са били M4-Шърман. ""След 100 години, ако има българчета, те ще знаят,че Хитлер е победен от Капитан Америка и френдове. "Значи след 50.Ако искаш, ще се смиля над безумната ти неграмотност, аргументирайки се документално, но само, ако ме помолиш. Намирам те за безнадежден събеседник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Какъв исторически факт, бе - САЩ дебаркират във Франция, когато изходът на войната е била вече извън всякакво съмнение. Спомням си една ного показателна карикатура по въпроса: нацистка Германия беше нарисувана на картата на Европа като кафяв вук с муцуна на изток... един голям червен ботуш бе стъпил на шията му, а едно нежно синьо ботушченце бе застъпило крайчецът на куйрукът му !!! Не знам дали е имало американски танкове при Курск - но факт е, че руснаците са мразели американските танкове и са се качвали на тях от немай къде - не от някакъв шовинизъм, но заради тяхната калпавост: те хем са били високи, хем предната им броня е била слаба - и немците първо тях са отстрелвали !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 16
khao
преди 4 години
доста си прав, макар и да използваш метафори ... исторически факт е, че с включването на Америка войната се обръща! Половината танкове в прочутата битка за Курск от руска страна са били M4-Шърман.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
След 100 години, ако има българчета, те ще знаят,че Хитлер е победен от Капитан Америка и френдове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Окръг в Тексас въвежда задължително трансджендърно обучение за 8-годишни деца!Америка за България фондацията обучава директори и кого ли не.Какво е народ?Макетата в битоля не са българи, макар и да говорят на български.Народ е общност от хора с обща история.Америка за България най обича да обучава директори на училищаи учители по история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още