Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Кога ще се минава към онлайн или ротационно обучение?

Родителите могат да заявят до 30 дни обучение от вкъщи за своето дете, заяви министърът на образованието

Кога ще се минава към онлайн или ротационно обучение?

Снимка: БГНЕС

За цялата страна учебната година започва присъствено. Преминаването към онлайн или ротационно обучение може да се случи при три случая. Това каза образователният министър Николай Денков по БНТ, след като вчера просветното министерство публикува актуализираните насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата.

"Когато имаме висок процент заразени деца - до 10%. Вторият случай е свързан с първия - когато има твърде много заразени учители, така че да не може да се осъществи присъствено обучение. Другият случай е, когато здравното министерство излезе със изрична разпоредба, че училищата трябва да бъдат затворени или наред с другите заведения, или съответно трябва да бъде намален присъственият прием - тогава може да се мине на ротация", обясни министърът. 

Още по темата

Децата от първи до четвърти клас няма да носят маски в клас, но трябва да са с тях в коридорите, защото се срещат с други деца от други паралелки, каза още образователният министър.

"Когато учителят е на разстояние от учениците, може да говори без маска, защото трябва да преподава, но ако се приближава до учениците, с цел намаляване на риска, трябва да си сложи маската", уточни министър Денков.

Министърът на образованието обясни, че родителите без проблем могат да заявят до 30 дни обучение от вкъщи за своето дете.

"Ако говорим за период над 30 дни, има по-специален режим. Трябва разрешение от началника на регионалното управление по образование и то с уверение, че ученикът е мотивиран, учи се добре, с други думи, може да го направи, но няма да изпадне от системата, а ще използва дистанционното обучение максимално ефективно", уточни Денков.

МОН предприема мерки според медицинските изисквания за намаление на рисковете. При установен случай на коронавируса на учител или ученик от един клас всички контактни лица от паралелката трябва да бъдат карантинирани. Има режим на установяване и на други контактни лица, но обикновено това са децата от една и съща паралелка.

"Има огромна промяна на насоките от миналата година. Миналата година точно според области изцяло се затваряха учебни заведения и това е много различно спрямо сега. Това беше едно от основните оплаквания миналата година, че се затваряни училища, в които не е имало много заразени лица, в които паралелките е можело да бъдат разместени", обясни министърът.

Министерството на здравеопазването има право да затвори заведения от даден тип, но ако училищата могат да продължат, ще го направят на принципа максимално присъствено обучение, с минимален риск за учителите и учениците.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Родителчетата си мислят, че могат да искат обучение от къщи за детето си, ама учителите не могат да се клонират за целта !!! Аз на учениците в клас ли ще преподавам (качествено имам предвид) или ще стоя пред лаптопът да преподавам на някакво лапе, дето родителите му ги е страх и от сянката им? Или да му преподавам отделно и то се знае - безплатно?

Още от Образование
Денков поиска диференцирани мерки срещу COVID в училищата