Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Комбинация от възможности връща все повече млади българи у нас

Бизнес развитието и маркетингът най-много интересуват кандидатите, посочва Юлия Димитрова, оперативен мениджър и член на управителния съвет на организацията „Тук-Там"

Комбинация от възможности връща все повече млади българи у нас

Снимка: Ройтерс

Много хора, които са се завърнали в България, са намерили мечтаната кариерна реализация у нас. Често причините за завръщането са лични, но обикновено те са просто комбинация към останалите възможности, които ги очакват тук. Това мнение в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Смарт час" изрази Юлия Димитрова, оперативен мениджър и член на управителния съвет на организацията „Тук-Там".

По думите й много от тях реализират идеите си и инвестират в нашата страна.

„Кариерното сдружение помага по различни начини на тези, които искат да се върнат, както и на всички по света, които искат да останат свързани със страната ни", посочи тя.

Юлия Димитрова обясни, че „Тук-Там" организира събития, на които кандидати могат да се срещнат с работодатели. Освен това организацията публикува обяви и дава възможности за стипендии на хора, които искат да учат в чужбина.

На 17 септември ще се проведе първото голямо събитие „Кариерен Кошер“, което ще срещне над 1500 кандидати с над 50 работодатели в България", информира оперативният мениджър на „Тук-Там". Плановете предвиждат тази година да се разшири обхватът, като акцентът ще е върху образователния елемент.

От „Тук-Там" ще дават информация с практическа насоченост за всички, които се връщат в България как по-лесно да се ориентират в обстановката, а това ще направят с помощта на експерти, които да дават ценни съвети.

Според Юлия Димитрова бизнес развитието и маркетингът най-много интересуват кандидатите, а от страна на компании най-голямо е търсенето в  сектора на информационните и комуникационните технологии, както финансисти и юристи.

Като постижение тя подчерта, че сдружението ежегодно организира фонд за стипендии, чрез който помага на млади българи с амбицията да учат магистратура в чужбина и с мотивация да се върнат след това в България. „Устойчиво развитие“ и информационни технологии са сферите, за които „Тук-Там" отпускат две от специализираните си стипендии за магистратури.

„Тази година има повече кандидати за стипендия, отколкото други години", отбеляза Димитрова и обясни този факт с финансовата нужда на младите хора да заминат на обучение в чужбина.

Заради пандемията с коронавируса част от обучението е било онлайн. Тя не се нае да прогнозира дали няма да има отказ на студенти да се обучават в Италия, като уточни, че натам се ориентират млади хора с артистичен профил.

Защо Кембридж и Оксфорд привличат българите за обучение и ще се промени ли това през следващата академична година приз октомври? Какво привлича студентите да учат в чужбина?
Как помагат дарителските компании за стипендиите?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Смарт час" вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
0
 
7
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Къде ги тези млади и образовани! Първо да си млад е добре само за едно нещо – предполага се, че си здрав, все още! А, ако говорим за реализация – млад и реализиран, звучи подозрително! "Образован" – къде... в българския Оксфорд, МТИ... къде! Петдесет 50% от 15 годишните са функционално неграмотни (не разбират какво четат – "не знаят къде се намират")! И като добавим мързела и липсата на любопитство към заобикалящия ги свят и отегчението от всичко, освен от бързите и лесни удоволствия се чудя къде са тези млади и образовани! По-често говорим мамини синчета, търтеи, които и да ми плаща държавата пак не бих наел!
0
 
5
 
6
преди 3 месеца
Пълна лъжа!!!
В муутренска и мафиотска България няма чак толкова мого добри позиции в сферата на бизнес развитието и маркетингът, както пише в статията, че да е вярно твърдението за "все повече завръщащи се млади...."

По-скоро е тоно обратното - все повече млади и образовани българи получават доста по-добра комбинация от възможности в чужбина и заминават там където правителството не е основано от престъпни групировки и картели за разпространение на наркотици.
0
 
3
 
5
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
По-скоро е комбинация от невъзможности на местата където доскоро са работили.
0
 
2
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
https://tuk-tam.bg/calculator няма празно, винаги смята едно и също :) пародия на НПО карикатури
1
 
2
 
3
ing5rov до: itest
преди 3 месеца
Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Е туй кат видиш , не ти ли стига бе ...?

Още от Образование
Кои са недостатъците на електронното обучение?