Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Красимир Вълчев: Ликвидирането на неграмотността е основен приоритет

Втори, шести и осми клас ще започнат новата учебна година без учебници, призна новият образователен министър

Красимир Вълчев: Ликвидирането на неграмотността е основен приоритет

Снимка: БТА

Решителни мерки за ликвидиране на неграмотността чрез обхващане, задържане и образоване на всяко дете и на всеки ученик е основният приоритет на новия екип на Министерство на образованието и науката (МОН). Това коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при представянето на своите приоритети и заместник-министрите, цитиран от БТА.

По думите му България е изправена пред предизвикателство заради намаляващия дял на работната сила, продължаващата миграция и на увеличаващият се дял на децата от уязвими групи, чиито родители са с нисък образователен статус. 

Вълчев е категоричен, че за преодоляване на неграмотността е необходимо министрите и институциите да работят заедно, за да може всяко дете да бъде задържано в детската градина и училището. "Това е заръката и на министър-председателя, а до края на юни ще предложим механизъм за междуинституционална координация, който ще бъде одобрен вероятно от Министерския съвет", каза министърът.

Той съобщи, че преди началото на учебната година ще има екипи във всяка община и населено място, които ще трябва да "издирят и вкарат всяко едно дете в детска градина и в училище". 

Учителите в най-голяма степен допринасят за подобряването на образователните резултати, каза още  Вълчев. Той отбеляза, че затова са необходими добри и мотивирани преподаватели, като ще се направи така, че повече млади хора с добри образователни резултати да се включат в педагогическата професия. Това не може да стане без увеличение на възнагражденията на учителите, отбеляза образователният министър. Той припомни, че това е заложено в управленските приоритети на управляващото мнозинство и увери, че ще бъде изпълнено.

Трябва да поддържаме учителските заплати над средната заплата за страната, за да имаме увереността, че достатъчно млади хора ще се включват в учителската професия, посочи Вълчев. 

Още по темата

Той цитира данни от проекта на средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите, в която се предвижда за 2018 г., 2019 г. и 2020 г. да има ръст през всяка година с 330 млн. лв. на разходите за образование.

"Това позволява за четиригодишен мандат, като добавим и 330 млн. лв. през 2021 г., да се постигне удвояване на учителските възнаграждения", коментира министър Вълчев.

По думите му ще има и промяна в системата на делегираните бюджети на училищата. Ще има също преглед и промяна на държавните образователни стандарти, като ще се започне със стандарта за приобщаващото образование, който предизвиква най-много дискусии. Вълчев увери, че ще се работи за развитие на професионалното образование и за разширяване на дуалното обучение.

От висшите училища новият образователен министър ще иска да представят визия за своето развитие в следващите 20-30 години. 

Вълчев обаче призна, че децата от втори, шести и осми клас може да започнат новата 2017/2018 учебна година без учебници. Причината е, че като част от реформата в училищното образование учениците ще учат по новите учебни програми, но до 15 септември няма да е приключила процедурата по одобрение, избор, отпечатване и доставка на учебници.

Вълчев обяви, че очаква учебниците да бъдат доставени в училищата най-късно до 30 септември, а дотогава децата ще минат преговорните уроци и ще започнат новия материал от електронните варианти на новите учебници, т.е. от pdf файлове.

Възможно е обаче сроковете по процедурите да бъдат съкратени и някои, а дори и всички училища, да имат новите учебници още в първата седмица от новата учебна година.

Заради съкратените срокове тази учебна година първокласници и петокласниците учат по новите програми, но със старите учебници.

На 15 септември ще има учебници за първи и пети клас, увери още Вълчев. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
8
 
5
Mavi Goz до: georgi_shum
преди 3 години
Посе рко, сега и 15-16 годишни българчета не могат името да си напишат, а тези, дето си ги изредил, просто не искат или са забравили. Щото до 10.11.89, както и сега, лебо го даваха спроти пари, а тогава пари даваше само държавата. А държавата даваше пари спроти работа. А работа държавата не даваше никаква без диплома минимум за основно. А дипломи даваше само ако можеш да напишеш това-онова и да сметнеш нещо. Дет се вика, поне молба и автобиография требваше да можеш да си напишеш, та да те земат на работа и да можеш да ядеш... Ама що ли и аз се занимавам с го вноглавци - учи, е би, учи, е би... и накрая - същия мамул... хихи...
6
 
4
 
4
georgi_shum до: Mavi Goz
преди 3 години
а бре Муняк, ликвидирали са на ба,бати фърчилото. Затова ли из родопите в турските села няма човек над 40 години дето две думи на български да ти каже, камо ли да ти прочете, камо ли да ти напише. Щото са били ликвидрали неграмотността.. И/ди/.от.. Затова ли 50-60 годишни циг.анки/и дето от България не са излизали името си на бял лист хартия не могат да напишат.. Щотото сте я били ликвидирали.. Па.ляк.
4
 
12
 
3
Mavi Goz до: michaelis12
преди 3 години
Абе не знам кой е виновен, ама още на 8-ия конгрес на БКП през 1962 г. в отчетния доклад е записано, че в България са постигнати трите цели, поставени на 5-ия конгрес от 1948 г. - 1. Завършване на колективизацията на селското стопанство, 2. Завършване на електрификацията на страната и 3. Ликвидация на неграмотността...
През 2017 г. - 25 години след победата на демокрацията и връщането ни в семейството на цивилизованите народи, България има основен приоритет - ликвидиране на неграмотността...!!! На 10.11.1989 г. в България нямаше нито един неграмотен ***, не ли българин!!!
1
 
9
 
2
michaelis12 до: Mavi Goz
преди 3 години
незнам какво ше "ликвидират" но глей, че за децата нема учебници деебба мама им ухапана, щот е по важно да си уреди фирмицата и комисионните тоз на снимката който и да е той .... А ЕС и НАТО не са ни виновни то и Чехия, Унгария и Полша са там ама картинката е друга, там не са неграмотни от там следва, че у нас е проблема .....
3
 
13
 
1
преди 3 години
"Ликвидирането на неграмотността е основен приоритет"

Хаааахахаха... Начи НАТО и ЕС ни върнаха на изходна позиция - 70 години назад!!!! С тази задача през 1947 г. се захваща народната власт .... хихихи....

Още от Образование
Около 5 500 български кандидат-студенти продължават образованието си в чужбина