Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

МОН дава 25 млн. лв. за обучение на неграмотни възрастни

Над 3300 неграмотни участват в курсове за ограмотяване по проекта "Нов шанс за успех"

МОН дава 25 млн. лв. за обучение на неграмотни възрастни

Снимка: Pixabay

Над 25 млн. лв. ще бъдат дадени за ограмотяване на неграмотни и слабограмотни хора, които нямат начално и основно образование. Средствата ще бъдат реализирани по проект "Нов шанс за успех" към Министерството на образованието и науката (МОН), съобщиха от ведомството. 

В двугодишната програма за ограмотяване на възрастни е предвидено да се включат 10 500 души от цялата страна, които са над 16-годишна възраст и нямат статут на ученици. Срокът на проекта е до 2018 г. Стремежът е 80% от тях да завършат успешно.

От септември 2016 г. към момента общо 3343 неграмотни и слабограмотни участват в курсовете за ограмотяване, уточняват от МОН. 

Обученията са в 263 групи в 123 училища в страната, съобщи ръководителят на проекта Евгения Костадинова, която е и директор на дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН, цитирана от БТА. 

Още по темата

Целта на проекта е да се улесни по-нататъшният достъп на слабо образованите хора до общообразователна и професионална подготовка и съответно до пазара на труда. Дейностите по проекта са насочени към изграждане на система от знания и умения, необходими както за продължаване на образованието, така и за последващо включване в обучение за придобиване на квалификация по определени професии. 

По проекта се организират курсове за ограмотяване и за придобиване на компетентности от прогимназиалния етап на основното образование.

Курсът за ограмотяване на възрастни е с хорариум 600 учебни часа, а курсът за обучение на възрастни в пети, шести или седми клас е по 360 учебни часа за всеки отделен клас. Преподава се по адаптирани учебни планове. Те включват съкратено съдържание на общообразователните учебни предмети.

В края на обучението бенефициентите ще получат сертификат за успешно завършено обучение. С него те могат да продължат образованието си в следващ клас, в по-следващ етап на училищното образование или да се включат в обучение за придобиване на професионална квалификация.

Проектът предвижда възможност лица, които са учили в други държави или са учили по самостоятелен път, да валидират своите компетентности и така да продължат образованието си по-нататък, или да придобият професия, с която да се реализират на пазара на труда. Тук става въпрос не само за неграмотни и слабограмотни хора, но и за емигранти, бежанци и други, уточняват от МОН. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (5)

0
 
0
 
5
преди 8 месеца
...тия дремят в класните стои заради ПАРИТЕ - някои може би полагат някакви усилия, но другите са отишли само за да приберат парата !!!

Неграмотните трябва да бъдат заставяни да полагат принудителен труд - в земеделието например - от април до ноември... от ноември до април им се дава възможност да учат, БЕЗ да получават пари за това, както нашите деца. Който не се е ограмотил - пак на полето да копа и така докато се ограмоти !!! Няма друг начин !!!
0
 
0
 
4
преди 8 месеца
Инвесторът, защо не смеете да напишете, че на "учениците" се ПЛАЩА - както надница на ден, така и накрая, за да "УЧАТ" ???

Образованието до 16-год. възраст е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО по Конституция - и вместо тия лица да бъдат наказани по един или друг начин за това, че не са изпълнили задълженията си към държавата, на тях им се ПЛАЩА от нашия джоб?

Защо на нашите деца, ходещи в първи клас държавата не дава по 5 лв на ден и 50 на 24 май? Защото не са от гъгнивият етнос ли?
1
 
7
 
3
majnata до: sdar
преди 8 месеца
Даже и цигганите задължително учеха поне две години някаква професия , средното беше задължително през лошия комОнизъм !
8
 
2
 
2
khao до: sdar
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
почти реално, колкото почти нереално :):)
пак си имаше като сега даже повечко ...
4
 
8
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Обучение през целия живот :)
Навремето, при лошото комунистическо време, като бях малък съм се чудил на историите как е имало много неграмотни още по-навремето, защото реално почти нямаше неграмотни при лошия комунизъм. Е сега го видяхме наживо как може.

Още от