IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОН предлага онлайн обучението да се редува с присъствено

Общите ни насоки са децата да не учат в онлайн среда повече от 2-3 седмици, каза образователният министър Красимир Вълчев

09:54 | 12.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jayme Gershen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jayme Gershen/Bloomberg

Онлайн обучението да се редува с присъствено, предлагат от Министерството на образованието и науката (МОН). Това обяви самият просветен министър Красимир Вълчев по Нова телевизия и обясни, че за всяка област ще се взима различно решение, но идеята е дистанционното обучение да е най-много 3 седмици.

„Предложихме на областните щабове варианти за редуване на учениците. Целта ни е да се облекчи системата, има предпоставки за това. Общите ни насоки са децата да не учат в онлайн среда повече от 2-3 седмици", каза той.

Според него важният въпрос, когато се предлага обучение в онлайн среда, е за колко време ще бъде то. „Смятам, че много малка част от нас и от учителите ще подкрепят варианта за дистанционно обучение до края на годината. След втората-третата седмица децата губят ангажираност с обучението, натрупват се психически проблеми, децата се десоциализират, двигателната активност също се уврежда”, коментира образователният министър.

„През януари и февруари вероятно ще има 2-3 седмици, когато се очакват и сезонните грипни вируси. Тогава вероятно ще има преминаване на обучение в електронна среда", предположи Красимир Вълчев.

Той обяви, че не е обсъждан вариант за намаляване на лятната ваканция. „Всички варианти по принцип са възможни, но това е краен вариант. Засега не се обсъжда и удължаване на зимната ваканция", допълни образователният министър. 

Въпросът с носенето на маски от учениците остава отворен. Предстоят нови дискусии, стана ясно от думите на Вълчев.

„Лятото имаше много дебати какъв модел на обучение да изберем. Тогава категорично надделя мнението, че образователният процес с маски е неефективен, да не кажем невъзможен, особено за по-малките ученици. Затова тогава избрахме модела на невзаимодействие. Днес обаче ситуацията е усложнена. Следващата седмица ще обсъдим дали носенето на маски в час да бъде задължително”, заяви министърът на образoванието и науката Красимир Вълчев. „В момента всеки директор или учител може сам да вземе решение за носене на маски в час”, уточни той.

По думите му е факт, че в момента има много по-малко констатирани случаи на коронавирус при по-малките ученици, отколкото при по-големите. „Днес 44% от учениците ще учат в електронна среда, до вчера бяха 38-39%", поясни министърът.

От днес със заповед на здравния министър се въвеждат редица ограничения, които ще важат до 30-ти ноември. Посочва се и кога училищата трябва да преминават на онлайн обучение.

Новите мерки включват: 

- Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т. ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) за учениците от пети до дванадесети клас в областите с достигната 14-дневна заболяемост над 119,9 на 100 хил. души население и 15% отсъстващи по причини, свързани с поява на симптоми на COVID-19, от провеждащите присъствено обучение ученици за периода 4-11.11.2020 г. Решението за преминаване в обучение в електронна среда от разстояние се взема от министъра на образованието и науката при условията и по реда на чл. 105, ал. 6 и 115а, ал. 1, 4 и 5 от Закона за предучилищното и училищното образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още