Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

На каква възраст трябва да започва обучението по програмиране?

Децата правят изключително сложни програми с принос в науката, посочи проф. Красимир Манев, преподавател по информатика и математика

На каква възраст трябва да започва обучението по програмиране?

Снимка: Pixabay

Има ли човек способността да разсъждава алгоритмично, да разбира формалния език и да го използва, той може да започне обучение по програмиране от всяка възраст. Колкото по-рано започне обаче, толкова по-напред ще стигне. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria световноизвестният преподавател по математика и информатика проф. Красимир Манев. Той е основател и президент на Европейската юношеска олимпиада по информатика.

Преподавателят разказа, че децата, с които започва да работи, са в четвърти и пети клас и те са много „запалени“. 
Според него много школи и курсове ориентират децата и ги провокират да разкрият таланта си.

“За човек, който се интересува и има съответната математическа нагласа, е възможно да започне да учи език за програмиране, с който работят професионалисти, от четвърти клас”, обясни преподавателят по информатика.

Още по темата

По думите му обучението на деца с визуални редактори може да започне още от първи клас.

“Има частни школи, които записват хора във всяка възраст. Може човек да се запише по-късно и вероятно някои хора успяват”, информира проф. Красимир Манев.

Той разказа за свои възпитаници, които работят в големи технологични гиганти, включително Google и Microsoft. Той посочи, че трудът има водеща роля.

"Необходим е колкото талант, толкова и работа", убеден е проф. Красимир Манев и потвърди, че реномето на българските програмисти в световен мащаб е много високо, но съветва да  продължи обучението в тази посока, за да се задържи на това ниво.

Преподавателят напомни, че нивата на програмиране са много, но за написването на интелигентни програми са необходими повече човешки качества и интелект.

"Децата правят изключително сложни програми, които създават кодове, които са с принос в науката“, разкри той.

Какво се изучава в дискретната математика? Какво има общо има в техниката на етюдите в музиката и информатиката? Ще има ли тази година олимпиада за юноши, която трябва да се проведе в Грузия?  

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на рубриката “Bloomberg TV Bulgaria Интервю” гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Глупости на търкалета, децата нямат принос към науката в сферата на програмирането. Ако световно-неизвестния динозавър от точно толкова неизвестния НБУ е получил директива от индустрията в Ишлеметия да популяризира обучението на роби от детска възраст, би трябвало да се засрами. Противопоказно е за едно дете да го насадим през компютъра от ранна възраст, че и да му възлагаме задачи!

Още от Образование
МС предоставя над 7,8 млн. лв. за изследвания на компютърните науки в СУ