Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Николай Денков: Думата "ревизия" не е сред приоритетите на МОН

Четири са важните задачи на Министерството на образованието в следващите три месеца

Николай Денков: Думата "ревизия" не е сред приоритетите на МОН

Снимка: БГНЕС

Четири са приоритетите на Министерството на образованието и науката (МОН) в следващите три месеца, като два от тях са свързани с училищното образование. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков на пресконференция, на която представи и четиримата си заместник-министри, предава БТА.

Първият приоритет е за успешното завършване на учебната година, което включва държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приемът след основно образование, посочи той.

Вторият приоритет е свързан с подготовката на следващата учебна година, като ще направим задълбочен анализ какви са резултатите от дистанционното обучение, къде има сериозни проблеми, свързани с отпадането на учениците и със закъснението на усвояването на материала, обясни министър Денков. Той допълни, че на тази база, при подготовката за следващата учебна година ще бъде предложен пакет от мерки, които да бъдат прилагани от следващия екип в министерството.

Третият приоритет е свързан с висшето образование. „Ще завършим картата на висшето образование в България, в която липсва аналитичната част“, съобщи Николай Денков. И  обясни, че четвъртият приоритет на неговия екип е свързан с преглед на дейностите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост и в програмите за образование, обучение и научни изследвания. 

Още по темата

Думата "ревизия" не фигурира в нашите приоритети, заяви служебният министър на образованието и направи уточнението, че като министър е длъжен да направи проверка на разходването на средствата и това ще се случи по надлежния ред, допълва БГНЕС.

Служебният просветен министър още веднъж повтори, че по отношение на училищното образование и взетите досега мерки нищо няма да се променя – първо, защото сроковете са кратки, второ – за да не се стресират допълнително учениците.

При първа възможност ще бъдат освободени присъствените занятия във висшите учебни заведения. Има съгласие по този въпрос, чака се заповед на министъра на здравеопазването, съобщи Николай Денков.

Заместник-министър Мария Гайдарова ще отговаря за всички дейности, свързани с училищната мрежа - със завършването на учебната година и с подготовката за следващата година. За анализа за проблемите в училищното образование ще отговаря заместник-министър Евгения Пеева, както и за международната дейност. За висшето образование ще отговаря заместник-министър Генка Петрова, а за научната дейност заместник-министър ще е Нели Косева.

На въпрос "кога учениците ще се върнат на училище", министър Денков отговори, че всички въпроси, свързани с училищната мрежа в момента се обсъждат със социалните партньори и със здравното министерство и когато има категорично решение, то ще бъде съобщено. Сега учениците продължават да учат присъствено по график с редуване в училищата, а началният етап - от първи до четвърти клас, е изцяло на присъствено обучение.  

От днес ротационно в класните стаи се връщат 7-ми, 8-ми и 10-и клас. Те ще учат заедно с 6-и и 11-и, които са присъствено от миналата седмица. Вкъщи остават 5-и и 9-и. Все още не е ясно кога всички ученици ще се върнат присъсвено.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
Международно признание за проекта за изграждане на научен капацитет SCHOLARNET