IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се удължаване на учебната година за учениците от 1 до 6 клас

Обучението в електронна среда е компенсаторно и не е равностойно на присъственото, посочи министърът на образованието

13:56 | 25.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: БГНЕС</p>

Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието обмисля удължаване на учебната година за учениците от 1 до 6 клас с две седмици през юни, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БГНЕС.

„В същото време трябва да имаме предвид, че не е добре в следващите седмици децата да нямат ангажираност и занимания. Трябва да имат частичен ангажимент.

Обмисляме да разширим учебната година по линия на проектните седмици, поясни просветният министър.

„Знаете, че в момента имаме регламентирана такава проектна седмица за учениците от 1 до 3 клас. Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси и проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец. За първи и шести клас имаме две седмици маневреност през юни“, посочи Вълчев. 

Той коментира, че за голяма част от учениците в начален етап следващите три седмици дистанционно ще са първите, които ще бъдат с обучение в електронна реда.

„Обучението в електронна среда е компенсаторно и не е равностойно с присъствената форма на обучение. То е частично ефективно, малко по-ефективна алтернатива за гимназиален етап, по-малко за прогимназиален и много трудна за прилагане в начален етап“, допълни той.

Вълчев се надява, че ситуацията ще се подобри и ще позволи връщане на присъственото обучение. Министърът отбеляза, че в момента е много важно да се намали натискът върху здравната система. 

При 7-12 клас няма да има удължаване на този етап. "Не искаме да навлизат в юли месец”, добави Вълчев.

Днес кабинетът въведе частично затваряне на държавата заради пандемията. Прекратяват се присъствените занятия в училище, както и извънкласните дейности. Затварят врати ВУЗ-овете, няма да работят детски градини и ясли до 21 декември.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още