IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадат визите за чуждестранни студенти от български произход

Промяната важи за приети като студенти в редовна форма на обучение във висшите училища в България

14:35 | 12.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Отпадат визите за чуждестранни кандидат-студенти с български произход. Това става ясно след изпратено писмо от посолството на България в Белград до гимназията и до културно-информационния център в Босилеград.

С него се съобщава, че е отпаднало изискването за визи тип „Д“ за чужденци с български произход, които са приети като студенти в редовна форма на обучение във висшите училища в България. За това информира БНР след разговор с директора на гимназията в Босилеград Владимир Григоров.

Изменението е в съответствие с политиката на България за улесняване на влизането и пребиваването на чужденци от български произход на територията на страната с цел обучение, пише в писмото.

С него отпада допълнението на Закона за българските лични документи, което беше обнародвано на 23 юли 2019 г., като е направено изменение, според което е разрешено продължително пребиваване, без да е необходима виза за дългосрочно пребиваване.

Директорът на гимназията в Босилеград Владимир Григоров напомня, че досега се вадеше виза, като до три месеца студентът е пребивавал без виза, като в този период той е бил длъжен да събере необходимите документи и да ги подаде в консулството в Ниш, за да получи документа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още