Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Пет български университета са част от мрежите на „Европейски университети“

Бъдещите евроуниверситети ще са базирани на общи програми, общи дипломи, но с кампуси в различни страни

Пет български университета са част от мрежите на „Европейски университети“

Снимка: Pixabay

Пет български университета бяха одобрени като част от мрежите на „Европейски университети“ през 2020 г. На територията на ЕС има около 5000 висши учебни заведения. Само 280 от тях са участниците в тези консорциуми по тази инициатива, заяви пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев във връзка с инициативата, която се финансира и по програма "Еразъм". 

Живеем в един по-отворен за пътуване, по-глобализиращ се свят. Всички потребяваме повече от най-известните марки търговски продукти. По същия начин и висшето образование е пазар, който се глобализира. По-голяма част от студентите искат да учат в най-големите, най-добрите като репутация училища. 90% от висшите училища по света са малки. Малки са и всички български висши училища на радара на международния пазар на висшето образование, който концентрира търсене в малко на брой висши училища – най-вече американски, британски, китайски. Големите висши училища мултиплицират от ефекта на мащаба и от репутацията, която изграждат в резултат от това, че са по-големи. Това създава проблеми за малките висши училища – дори и във френските и немските, с малки изключения, обясни министърът. 

Още по темата

По думите му бъдещите европейски университети няма да бъдат университети, съставени от висши училища, които са в един кампус (както са американските), а университети, които са на мрежов подход – общи програми, общи дипломи, но разположени в различни страни.

„Един български студент ще може да учи едновременно и в Холандия, и в България, и в Полша, и в Испания по няколко месеца. Това се случва и в момента по "Еразъм". Европейските университетски мрежи са една по-висша форма на интеграция“, каза Вълчев.

Според него подобни инициативи ще направят европейските университети по-разпознаваеми, по-видими на картата, ще утвърдят основополагащия европейски принцип на единство в многообразието и ще даде повече образователни възможности на всички европейски студенти. 

„За българските висши училища тази инициатива е шанс да бъдат видими на пазара и интегрирани в общото европейско образователно пространство, да привлекат повече студенти от Европа, пък и от съседни страни, нечленове на ЕС." 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
0
 
2
преди 5 дни
"...мрежите на „Европейски университети“

мрежи за балами !
1
 
1
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
AАлоооооо. Висшето образование е под всякаква критика. Кажете истината.

Още от Образование
Увеличението на заплатите на учителите влиза в сила със задна дата от 1 януари