Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Професионалните паралелки се увеличават за сметка на профилираните

Окончателният план-прием след 7-и клас трябва да бъде одобрен до края на април

Професионалните паралелки се увеличават за сметка на профилираните

Ученици от паралелка за дуално обучение в кухнята на столичен хотел при главния готвач Николай Гарчев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Професионалните паралелки, където учениците ще учат и усвояват занаят, постепенно се увеличават за сметка на профилираните, част от които са езиковите и са в застой. Това предвиждат предложенията за план-прием след 7-и клас.

Окончателният вариант трябва да бъде одобрен от просветното министерство до края на април, пише вестник „Монитор“. 

Още по темата

В София предлагат 383 паралелки или с 2 по-малко спрямо настоящата учебна 2018/2019-а, когато бяха предложени 385.

За място в тях ще се борят 10 488 ученици, които са с 400 повече от тази година.

От столичния инспекторат залагат 154 професионални паралелки, което е с 5 повече. Сред новите възможности за гимназистите са „Облекла по поръчка“ в ПГ по облекло „Княгиня Мария Луиза“, „Бутикови облекла“ в ПГ по текстилни и кожени изделия, както и „Експлоатация на автомобилния транспорт“ в Професионална гимназия по транспорт „Макгахан“, която се завръща в заложените в план-приема паралелки след отсъствие от 10 г.

Най-голям дял от профилираните паралелки заемат тези с профил „чужди езици“ (54%), а след тях се нареждат тези в STEM направления – математика, информатика, природни науки, информационни технологии.

Въпреки че профилираните паралелки все още са повече от професионалните – 229, те са със 7 по-малко от предходния план-прием, когато бяха 236.

Сред всички паралелки в столицата има 20 със защитени специалности и 15 с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда.

В ПГТЕ „Хенри Форд“са предложени общо 11 специалности, от които 2/3 попадат в този списък, обясни нейният директор инж. Таньо Стойчев. Една от тях е „Подемна и асансьорна техника“, която не е събирала необходимия брой кандидати от 11 г.

Добър пример за съчетаване на език и STEM специалност е Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“.

Директорката Емилия Лазарова обясни, че 7-те паралелки, които предлагат освен втори профилиращ немски, испански или руски, в гимназията има и трети акцент в областта на биологията, химията, физиката, математиката, информационните технологии.

В Пловдив предлагат 236 паралелки - 88 профилирани и 148 професионални.
164 паралелки предлагат възможности за развитие на 4001 деца след 7 клас във Варненско. От тях 65 са профилирани, а 99 – професионални.

В Шумен предлагат 32 паралелки по STEM профили, технически и IT професии. Учениците, които ще бъдат обхванати в тези паралелки са 54% от общия брой ученици в профилирани и професионални паралелки в областта.

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
Студенти от България и чужбина бяха отличени в конкурса „Млад одитор“ 2019 г.