Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Първокурсниците в защитени специалности са освободени от такси

Студентите, приети през учебната 2020/2021, избрали специалности с очакван недостиг на пазара на труда, няма да плащат

Първокурсниците в защитени специалности са освободени от такси

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, архив

Министерският съвет одобри освобождаването от такси на студенти първокурсници, приети през учебната 2020/2021 година в професионални направления и защитени специалности с очакван най-висок бъдещ недостиг на пазара на труда.

Списъкът на професионални направления и защитени специалности ще обхване 4476 студенти в първи курс на предстоящата академична година - 3883 студенти в редовна и 593 в задочна форма на обучение. 

Още по темата

Политиката на държавата е насочена към ограничаване разрастването на неефективните професионални направления и специалности и стимулиране на виеше образование, което да отговори на изискванията и потребностите на реалната икономика и пазара на труда.

Освобождаването от заплащане на такси за обучение ще допринесе за това да бъдат подготвени висококвалифицирани специалисти за целите на икономическото и общественото развитие на страната, пише в решението на правителството.

В Закона за професионалното образование и обучение е записано, че "защитена специалност от професия" е специалност, която е уникална по своето съдържание, за обучението по която има заявена потребност от министерства и работодателски организации, но липсва заявен интерес от ученици за обучение или заявеният интерес е нисък, а на национално или областно ниво има необходимост от подготвени квалифицирани специалисти по нея.

Дефиницията за "специалност от професия, по която е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда" е: специалност, която е от значение за икономическото развитие на страната или на областта и за която може да се прогнозира бъдещ недостиг на квалифицирани кадри на пазара на труда в сравнение с броя на обучаващите се.

 

 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
Международно признание за проекта за изграждане на научен капацитет SCHOLARNET