Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Стив Ханке: Финансовата грамотност трябва да бъде частна инициатива

Нивото на финансовото образование в България и по света е учудващо ниско, коментира икономистът

Стив Ханке: Финансовата грамотност трябва да бъде частна инициатива

Снимка: БТА

Не правителството трябва да бъде водеща фигура в осигуряването на финансово образование, а частният сектор. Това мнение изрази професорът по приложна икономика Стив Ханке в изказването си по време на конференцията „Финансовото образование за устойчива икономика“.

Според него държавата има склонността да разпространява политически идеи, като по този начин целият процес на финансово образование се политизира. Освен това много често концепциите, които държавата предлага, са или погрешни, или нерелевантни, заяви Ханке. По думите му гарантирането на финансова грамотност трябва да бъде частна инициатива, като компаниите трябва да се опитат да образоват хората и така да ги превърнат в потенциални клиенти.

Решението на проф. Ханке представлява създаването на т. нар. „частна асоциация“, която да предлага финансово образование и да бъде финансирана от частния сектор, като всяка година да бъдат раздавани големи награди на хора и институции, които са допринесли за осигуряването на финансова грамотност. Тези награди могат да бъдат медийно съдържание, както печатно, така и дигитално, публикувано от частни и държавни институции.

Поощряването на частния сектор чрез подобни големи годишни награди би насърчило компаниите да предлагат по-креативни възможности за финансово образование, а процесът за повишаване на финансовата грамотност да се случва все по-бързо, вярва икономистът.

Още по темата

Нивото на финансовото образование по целия свят, не само в България, е учудващо ниско, допълни Ханке. В САЩ, където е създаден тест, проверяващ финансовите знания на хората, само 60% реално успяват да го вземат.

Според проучване за финансовата грамотност в България, направено от Световната банка през 2010 г., нивото на финансова грамотност в страната е изключително ниско: около 60% от анкетираните заявяват, че или нямат никакви финансови знания, или те са лоши или много лоши. По-изненадващото е, че въпреки големите възможности, които младите хора днес имат, тяхната финансова култура е много по-лоша от тази на възрастните, като 82% от младежите на 16-17 години не знаят нищо за икономиката.

Основната причина за изключително ниското ниво на финансово образование се крие в т.нар. “do-it-yourself” икономика, посочи икономистът. Според него хората мислят, че имат много повече знания, отколкото всъщност имат, като това се отнася и за финансите.

Според проф. Ханке финансовата грамотност на хората се базира на три основни стълба: осигуряването на достатъчно добра информация за възможностите и за избора, който могат да направят; гарантирането на знания, чрез които да разбират основните термини и концепции в икономиката; и предлагането на съвети как точно да изберат това, което е най-добро за тях и тяхното финансово бъдеще.

Още по темата

Икономистът се спря и на най-важните въпроси относно финансовото образование. Започвайки с тяхната същност, той посочи, че за да бъдат хората финансово образовани, те трябва да могат да управляват парите и финансите си, да разбират как работят банките, какво представляват инвестициите, кредитите, застрахователните услуги и данъци.

Вторият най-важен въпрос, който проф. Ханке задава, е каква точно е ползата от финансовото образование. Само чрез възможността да правят информиран избор, хората могат да бъдат истински щастливи и да водят смислен и проспериращ живот, смята той.

Проф. Стив Ханке, чуждестранни и български експерти обсъждат необходимостта от въвеждане на финансово образование в рамките на конференцията „Образование и бизнес – Финансовото образование за устойчива икономика”. Тя се организира за втора поредна година като част от сътрудничеството между световния медиeн гигант Bloomberg TV и националната телевизия Bulgaria on Air с активното участие на Investor.bg. 

Повече за нуждата от финансово образование вижте в материала на Bulgaria on Air:

гледано: 3975   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: автор Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
0
 
1
 
17
преди 4 години
"Стив Ханке: Финансовата грамотност трябва да бъде частна инициатива "
........................................................................
Не е учудващо мнението на професора!
нека да припомня крилатата фраза на фашистката кандидатура за президент 1982г на републиканската/фашистка партия в САЩ:
" Държавата не решението на проблема, Държавата е проблема"

Десните парии по цял свят се стремят да разбият общото - държавното, за да може да изпъкнат индивидуалистите. Да забогатеят и да им платят за услугата - мафията поддържа десните на власт
Богатите хора плащат на Десните партии да бъдат във властта, а те поддържат парите да бъдат в богатите. Този кръговрат е наречен Мафия и Фашизъм
Ханке е техен емисар, който е получил няколко милиона от нон профита на Коч и ко. за да пропагандира в РБ, близо до границите на Русия, Иран и Китай
Студената война никога няма да свърши до оконателната победа на фашизма над всички социални системи по света. Всеки сам прецени коя е лошата страна в таз во
1
 
1
 
16
misanthrope до: dr.5rov
преди 4 години
Няма профилна снимка
Това няма нищо общо с това, колко сме. Дали сме 5 милиона или 5 милиарда, 80%са финансово малограмотни. Да си мислиш, че в тези 7 милиарда ние ВСИЧКИ ще сме в 20тте % финансово грамотни, е някаква вариация на хитлеровата идея за по-висшата нация, която е ясно че не издържа. Има нации, които са финансово на далавера ( Швейцария, Сан Марино, Монако Великобритания и др. ) но това се дължи на финансовата грамотност на управляващите и на тяхната интелигентност да прозрат, че е много по-добре за тях да са управляващи на финансово просперираща нация а не на последната дупка на кавала
1
 
4
 
15
misanthrope до: nobel
преди 4 години
Няма профилна снимка
Говорим за финансова грамотност, не за гадателски способности
1
 
4
 
14
nobel до: Атанасио
преди 4 години
Няма профилна снимка
За каква финансова грамотност можем да говорим, след като самия Стоян Александров изгоря с някакви пари в КТБ.
0
 
2
 
13
преди 4 години
Няма профилна снимка
Мизантропе, Императоре, мисля, че в това което казвате има истина, но искам да ви попитам защо след като в света има 7 миларда души, точно ние, някакви си 5-6 милиона трябва да сме неграмотните. Има достатъчно други навсякъде по света, които да са от тези 80%.

Още от Образование
ВУЗВ вкарва в своята програма блокчейн регулациите и децентрализираните бизнес модели