Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Светът губи трилиони долари заради образователните бариери пред жените

Едва 77% от момичетата по света завършват гимназия, показва доклад на Световната банка

Светът губи трилиони долари заради образователните бариери пред жените

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

89% от момичетата по света получават основно образование, но само 77% завършват гимназия, което в повечето страни отнема девет години. В най-бедните страни две трети от момичетата получават основно, а само една трета средно образование. Това показва доклад на Световната банка за цената на пропуснатите възможности за жените, публикуван на 11 юли.

Според доклада заради ограничените образователни възможности за момичетата и бариерите пред завършването на 12-годишен курс на обучение светът като цяло губи между 15 трлн. и 30 трлн. долара от намалена продуктивност и печалби. Авторите му подчертават, че основното образование не е достатъчно и ползите само от него са ограничени.

Докладът оценява глобалното влияние на ограничените образователни възможности.

Той разкрива възможностите, които образованието дава на момичетата, в шест области: доходи и жизнен стандарт, бракове в детска възраст и ранно раждане, раждаемост и растеж на населението,  здраве, хранене и благосъстояние, посредничество и вземане на решения, социален капитал и институции. 

Още по темата

Средно жените със средно образование печелят почти два пъти повече в сравнение с тези, които изобщо нямат образование.

Гимназиалното образование според авторите на доклада е средство срещу ранните бракове (преди 18-годишна възраст) и може да елиминира риска от раждане в детска възраст. Така може да се овладее в глобален план раждаемостта и да се стигне до намаление на населението.

В развиващите се страни средното образование за момичетата ще повиши техните знания за ХИВ/СПИН и способността им да вземат самостоятелно решения за опазването на здравето. То може да подобри физическото им здраве, да намали риска от домашно насилие, от недохранване и смъртност при децата под пет години.

Универсалното средно образование може да повиши като цяло способността на жените да вземат решения в своите домакинства и да подсили възможностите им да оценяват качеството на основни услуги.

Като други ползи се посочват възможността на жените да се притекат на помощ на човек в нужда, достъпът им до институции и услуги.

Много от тези предимства се отнасят и за мъжете, и за жените. Но лишаването на момичетата от тази възможност е особено скъпо заради връзката между образование, ранни бракове и раждания, както и рисковете, които те създават за младите майки и децата им. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
оффф, пак глупости на търкалета ... света губи много повече в борбата срещу имагинерни проблеми !
1
 
2
 
1
преди 11 месеца
"...Така може да се овладее в глобален план раждаемостта и да се стигне до намаление на населението."

Да си дойдем на думата де ... Само че не и в черно-мюсюлманския свят, ами в нашия , дето всяка кифла с висше смята че е пъпа на света .

Още от Образование
Живка Попатанасова: Училището трябва да подготвя за живота след завършване