Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Учебната година приключва дистанционно и няма да се удължава

Матурите за 12 клас ще се проведат на 1 и 3 юни, за 7 клас изпитите ще са на 15 и 17 юни

Учебната година приключва дистанционно и няма да се удължава

Снимка: gettyimages

Учебната година трябва да приключи неприсъствено и в електронна среда. Няма да се увеличава учебното време за никой от класовете. Няма нужда от общо удължаване на учебната година. Това заяви на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев.

Матурите за 12 клас ще се проведат на 1 и 3 юни и ще започват с час по-късно - в 9 часа. В стаите ще се допускат около 10 ученици, които ще бъдат пазени само от един квестор, съобщи още министърът. Учениците ще имат възможност да кандидатстват във висши учебни заведения, тъй като забавянето на връчването на свидетелствата ще е само с 4 дни - на 26 юни. 

На 2 и 4 юни ще могат да се провеждат допълнителни държавни изпити, с оценката от които може да се кандидатства във ВУЗ. Те ще се провеждат сутрин и следобед, съответно от 8 и от 14 часа.

В матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от цикъла на Вапцаров, както и относно "Железния светилник" на Димитър Талев.

Още по темата

Матури за учениците от 4 и от 10 клас тази година няма да има.

Матурите и националното външно оценяване ще се проведат в по-големи зали, с по-малко квестори. Няма да се допуска струпване на ученици преди и след изпита, МВР ще помага пред училището да няма струпване на ученици и родители.

Според образователния министър много от изучавания материал за втората задължителна матура е взет в 11 клас. Само в някои училища това се случва в 12 клас. Поради тази причина изпитът по История и цивилизация няма да включва теми от Втората световна война, а от изпита по Физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарни частици. От изпита по География и икономика отпадат темите за Северните регион.

Националното външно оценяване за 7 клас ще се проведе на 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика. Началото на изпитите ще е 9 часа. Изпитът по английски език няма да се провежда.

В изпитните въпроси по български и литература няма няма да се включат материалите за ложно съставно и сложно смесено изречение, както и "Бай Ганьо" на Алеко Константинов „Заточеници“ и "Неразделни" на Яворов, „По жицата“ на Йордан Йовков и „По жътва“ на Елин Пелин.

В изпита по математика отпадат въпросите за неравенства и успоедници.

Вълчев увери, че децата, които са болни и не могат да се явят на датите за национално външно оценяване, ще има индивидуални възможности да положат изпитите.

За учениците, които са в карантина, ще се създаде възможност за полагане на самостоятелен изпит, след два отрицателни PCR теста. По последни данни техният брой е 14.

В училище ще се проведат и изпитите за тези, които учат в самостоятелна форма на обучение, както и за тези от 12 клас, които искат да си повишат оценките.

През лятото, ако ситуацията позволява, ще се проведат присъствено или неприсъствено част от часовете, което ще е вариант за наваксване за тези, които не са били включени в дистанционното обучение.

Провеждането на балове не се препоръчва на този етап, заяви министърът в отговор на въпрос.

Министър Вълчев каза, че рискът за детските градини е голям. Проучвания, непредставителни, показват, че между 30 и 40% от хората биха си пуснали децата, ако се отворят детските градини. Считаме, че тези мерки за момежта не бива да се променят, заяви просветният министър.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
МОН ще прилага индивидуален подход към всяко училище при Covid-ситуация