IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ученици започнаха дуално обучение в ЧЕЗ

С гимназистите са сключени трудови договори

13:40 | 07.10.18 г. 1
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Четиринадесет ученици от 11 клас на професионалните гимназии по механоелектотехника „Н. Й. Вапцаров“ в София и в Плевен започнаха практиката си в ЧЕЗ Разпределение.

Това са първите ученици, които участват в дуалната форма на обучение и започват своя трудов стаж в компанията, в рамките на проекта ДОМИНО, съобщи електроразпределителното дружество.

В първия си работен ден на 4 октомври учениците бяха запознати с правилата за безопасност при работа и получиха своите сертификати за I квалификационна група. 

С гимназистите са сключени трудови договори, като ангажиментът на компанията е да провежда практическо обучение с тях всяка седмица и всеки един от тях да бъде напътстван от наставник.

ЧЕЗ информира, че е една от първите компании в България, които подкрепиха дуалното обучение по професията електротехник в рамките на проекта ДОМИНО.

До момента компанията помага в професионалното развитие на учениците от още две паралелки в професионалната гимназия „Н. Й. Вапцаров“ в София и гимназията в Плевен, както и на една паралелка в професионалната гимназия „Мария Кюри“ в Перник. Тази година предстои да започне практиката на десетокласниците.

Дуалната форма на обучение позволява на учениците едновременно да научат теорията, необходима за тяхната професия в училище и да я приложат на практика. Тя е привлекателна, защото дава възможност на младите хора да получават допълнително възнаграждение и трудови навици, докато се обучават. „Това ги задържа в образователната система по-дълго и предоставя по-добре обучени кадри за бизнеса“, коментира Евгения Накова, директор „Човешки ресурси“ в електроразпределителното дружество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 5 години
Това е пътя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още